Nest met eikenprocessierupsen
Volledig scherm
Nest met eikenprocessierupsen © Carlo ter Ellen

Almelo verwacht dit jaar nóg meer overlast van eikenprocessierups

ALMELO - Ten opzichte van 2018 worden er dit jaar drie keer zoveel eikenprocessierupsen in Almelo verwacht. Daarmee zal ongetwijfeld ook de overlast flink toenemen.

De opmars van de eikenprocessierups lijkt niet te stoppen. Dat blijkt uit het plan van aanpak van de gemeente Almelo. ‘Het betreft een problematiek die we niet in de hand hebben ... Op basis van onderzoek naar de aanwezigheid van eikenprocessievlinders in het afgelopen jaar is de prognose dat het aantal rupsen dit jaar drie keer zo groot zal zijn als in 2018’, aldus staat er in het bestrijdingsplan.

Meer rupsen betekent meer overlast. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen namelijk ernstige jeuk veroorzaken. Vorig jaar kwamen er in het stadhuis meer dan 1100 meldingen binnen. De helft van de binnenstedelijke eiken (5500 bomen) was besmet met de rupsen.

De gemeente Almelo haalt alles uit de kast om de rupsen te bestrijden. Dat gebeurt op drie manieren: preventief, wegzuigen van nesten en door het aantal natuurlijke vijanden van de rups zoals mezen te vergroten. De kosten worden geraamd op 207.000 euro. Dat is aanzienlijk meer dan de 125.000 euro waar de gemeente op had gerekend. Het gemeentebestuur zoekt dekking voor het resterende geld.

Bespuiten

Het leeuwendeel (108.000 euro) wordt besteed aan preventieve maatregelen. Bijvoorbeeld door eiken te bespuiten met aaltjes en bacteriën die de larven van de rups opeten en doden. 8350 eiken kunnen zo behandeld worden

Het budget is overigens niet afdoende, meldt het bestrijdingsplan. ‘Met de preventieve maatregelen kunnen ongeveer 6900 eiken worden behandeld. Dit betekent zo’n 8530 eiken niet, waarvan 3100 binnen de bebouwde kom.’ De rups wordt vooral bestreden langs drukke fiets- en wandelroutes, bij scholen, winkelcentra, nabij woningen en kantoren.