Volledig scherm
Foto ter illustratie. © mechteld jansen

Almelo wil meer greep op criminele invloeden bij zonnestudio’s, kappers en autoverhuur

ALMELO - Burgemeester Gerritsen van Almelo wil in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit meer greep hebben op ondernemingen waarvoor nu geen vergunningplicht geldt. Te denken valt aan kapsalons, zonnestudio's en bedrijven die auto's verhuren. Te vaak hebben die banden met de misdaad en worden ze gebruikt om crimineel geld wit te wassen.

Het college van B en W wil hiermee een nieuw wapen in handen krijgen in de strijd tegen ondermijnende activiteiten. In de loop van volgend jaar moet dat beschikbaar zijn. Volgens een woordvoerster zal van tal van branches worden bekeken of die vergunningplichtig kunnen worden gemaakt. Op welke dat allemaal zijn, kan ze niet vooruitlopen. Enschede heeft  onlangs vergelijkbare stappen gezet.

Strafblad

Het gaat in Almelo betekenen dat al die bedrijven een exploitatievergunning nodig hebben, zoals dat nu ook het geval is in de horeca. Dat biedt de burgemeester de mogelijkheid om voor het verstrekken daarvan een zogenoemd Bibob-onderzoek te laten doen naar de antecedenten van de exploitanten. Daaruit kan blijken of iemand een recent strafblad heeft, contacten onderhoudt met criminelen of een stroman is. De Algemene Plaatselijke Verordening moet hiervoor worden aangepast.

Ook hele straten

De burgemeester  wil niet alleen bepaalde branches maar ook gebieden, straten of gebouwen kunnen aanwijzen als vergunningplichtig. Burgemeester Gerritsen: „Hiermee wordt de mogelijkheid van vestiging binnen bepaalde branches ingeperkt, zonder dat de vrijheid van ondernemen in gedrang komt.” Kwaadwillige ondernemers gebruiken volgens hem steeds vaker bedrijven als dekmantel voor ondermijnende activiteiten.

Kwetsbaar

„Bepaalde branches zijn in het bijzonder kwetsbaar voor deze activiteiten”, stelt burgemeester Gerritsen. „Denk aan sectoren waarvoor geen opleiding of vergunning geldt om een onderneming te starten of branches zonder beroepsvereniging of brancheorganisatie. In veel van die branches is veel moeilijk herleidbaar cashgeld in omloop. Met deze maatregel zitten we aan de voorkant van de witwas-aanpak omdat het voorkomt dat illegaal geld in omloop komt.” Nu geldt de vergunningplicht nog uitsluitend voor horecabedrijven en seksinrichtingen. Oneerlijke concurrentie door ondermijning

Steun aan de goeden

Hij zegt dat de maatregel is bedoeld om goede ondernemers, die zich verre houden van ondermijnende activiteiten of zelfs hinder ondervinden door oneerlijke concurrentie, te steunen en stimuleren. De voorgestelde APV-wijziging maatregel is een aanvulling op het huidige pakket aan maatregelen dat Almelo inzet om ondermijnende activiteiten tegen te gaan. Panden met bijvoorbeeld meer dan twintig hennepplanten worden in Almelo in beginsel meteen gesloten voor de duur van een half jaar.

Weerbaar

Daarnaast kan de gemeente een dwangsom opleggen aan vastgoedeigenaren die telkens opnieuw panden verhuren aan hennepcriminelen. Naast deze handhavingsmaatregelen richt de Almelose aanpak van ondermijning zich op het meten van de effecten, het weerbaar maken van de samenleving en op het voorkomen van ondermijnende criminaliteit.

Enschede heeft risicolijst

Een week geleden maakte Enschede een lijst bekend met bedrijven, instellingen en gebeurtenissen die gescreend moeten gaan worden op criminele invloeden. Er staan 24 categorieën op. Het risicolijstje omvat onder meer sloop-, afval- en recyclingsbedrijven, zorgbureau’s,  vechtsportscholen, kapperszaken, nagelstudio’s, zonnebankstudio’s, smartshops, belwinkels, bezorgcentra en internetcafés, maar ook religieuze instellingen en aanvragers van vergunningen voor het omzetten van woningen naar studio’s of kamerverhuurpanden worden gescreend. Dat screenen gebeurt op basis van de Bibob-wetgeving.