Volledig scherm
© Lars Smook

Almelo zet eigenaren van langdurig lege panden in binnenstad de pin op de neus

ALMELO - Vastgoedeigenaren zijn voortaan verplicht melding te doen als panden langdurig leegstaan. Met deze maatregel gaat het gemeentebestuur leegstand in de binnenstad te lijf.

Om de hardnekkige leegstand in de binnenstad van Almelo terug te dringen, wordt het winkelgebied compacter gemaakt. Daarbij dienen leegstaande winkels, in bijvoorbeeld Grotestraat-Noord en Zuid een andere functie te krijgen. Gedacht wordt aan ‘wonen en kantoren.’ Een andere maatregel die het college van burgemeester en wethouders in petto heeft is een leegstandsverordening. Dat houdt in dat vastgoedeigenaren vanaf 1 april verplicht zijn om leegstand bij de gemeente te melden. Tenminste, zodra de leegstand langer duurt  dan zes maanden. „Eigenaren worden zo juridisch begeleid herinvulling te geven aan panden die langdurig leegstaan”, motiveert het college.

Verplicht

Daarnaast wordt deelname aan een leegstandsoverleg verplicht gesteld. Dat maakt het in de toekomst mogelijk dat de gemeente huurders aandraagt voor leegstaande panden. Dat is niet vrijblijvend. In het uiterste geval kan de gemeente een boete opleggen, als de pandeigenaar niet in zee wenst te gaan met de aangedragen kandidaat.

Om het kernwinkelgebied - dat het Marktplein, de passage, de galerij en het middelste deel van Grotestraat en Waagplein omvat - helemaal gevuld te krijgen met winkels, gaat de gemeente zelf acquisitie voeren. Dat gebeurt overigens in samenwerking met vastgoedeigenaren. Volgens de ambitieuze plannen van het gemeentebestuur moet de leegstand in het kernwinkelgebied in 2022 tot de laatste vierkante meter zijn uitgebannen.