Volledig scherm
Almelo moet bijbetalen voor onteigende grond. © Lars Smook

Almeloër krijgt 40.000 euro van gemeente na grondonteigening

ALMELO - De gemeente Almelo moet een inwoner van Bornerbroek bijna 40 mille nabetalen. De gemeente heeft een deel van zijn grond onteigend, en daarvoor te weinig betaald. De rechter heeft hierover begin december een uitspraak gedaan.

Het gaat om een stuk grond tussen de zwaaikom en het XL-Businesspark. De gemeente heeft daar grond gekocht, met het oog op toekomstige ontwikkelingen van het bedrijventerrein. Omdat de eigenaar  aanvankelijk niet akkoord ging met verkoop, kwam het tot een onteigening. Bij elkaar betreft het ruim 1,7 hectare.

Meerprijs

Als vergoeding betaalde de gemeente Almelo een grondprijs van 6,25 euro. Die prijs is gekozen omdat het om agrarische grond zou gaan.  De eigenaar van de grond was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Hij vond dat de grond meer waard is, vanwege het belang van de zwaaikom voor de ontwikkeling van het XL Businesspark. De eigenaar vond dat de vierkante meterprijs daarom eerder tussen de 14 en 16 euro zou moeten liggen. 

Niet vergelijkbaar

De gemeente heeft zich bij de bepaling van de prijs gebaseerd op drie andere transacties die eerder op andere plekken zijn gedaan. Die zijn echter qua locatie niet goed vergelijkbaar met de grond in Bornerbroek, zeggen ingeschakelde deskundigen.  

Waardevermindering

Die grondverkopen zijn niet alleen al van geruime tijd geleden, maar liggen ook in een gebied waar de grond minder waard is. De rechtbank heeft de grondprijs uiteindelijk bepaald op 7,50 euro. De eigenaar krijgt dus nog extra geld. Ook juridische kosten en waardevermindering van het overblijvende perceel worden deels vergoed.