Volledig scherm
De rommel bij milieueilanden is een groot probleem in Almelo. Hier op het Eskerplein gaat het wel goed. © Christian van der Meij

Almeloër krijgt ‘korting’ voor gedumpte vuilniszak

ALMELO - Een boete van 389 euro. Die legde de gemeente Almelo op aan Dick S. (73) voor een gedumpte vuilniszak. Dat vindt de rechter veel te veel.

Hij viel nog net niet achterover, toen hij de gemeenlijke beschikking kreeg. Dick S. moest 389 euro betalen omdat hij een vuilniszak naast de container bij Albert Heijn aan de Nieuwstraat zette.

Braafste jongetje 

Het was 28 februari 2018, zijn vrouw was net jarig geweest. Dat gaf zooi. Nu zitten ze naast elkaar tegenover politierechter Tonny Rikken. “Ik heb nooit wat verkeerds gedaan, ik ben het braafste jongetje van de klas.” Hij verzet zich tegen de beschikking, wetend dat ie fout was.

Officier van justitie Saroya Roetert vindt dat de gemeente met 389 euro een veel te hoge ‘rekening’ bij deze burger neerlegt. Dit boetebedrag past bij het massaal dumpen van afval, niet bij zegge en schrijve één vuilniszak.

De aanklaagster vindt 90 euro boete billijker, plus 9 euro administratiekosten. Ze veegt het oude bedrag van tafel en eist nu 99 euro.

Een grote zooi

Rechter Rikken pepert de Almeloër in dat het dumpen van vuilniszakken geen pas geeft. Als iedereen dat doet, zou het in de stad één grote zooi worden. Hij is het met de officier eens. Almelo hanteert een veel hoger tarief dan andere Twentse gemeenten. “Het mag geen verschil maken of je een vuilniszak dumpt in Almelo, Hengelo of Enschede.” Hij volgt de eis.

Nooit weer

Dick S. is blij met de ‘korting’ die de rechter geeft. Hij en zijn vrouw waren zenuwachtig voor de zitting. “Het is een mooi gebouw, wie bunt er dree keer umhen gelopen, maar wie komt hier nooit weer.”