Volledig scherm
De rechter moet oordelen of de Stadsbank Oost Nederland een Almelose woningverhuurder op het verkeerde been heeft gezet. © Tubantia

Almelose huisbaas voelt zich voorgelogen door Stadsbank

Heeft de Stadsbank Oost Nederland een Almelose woningverhuurder voorgelogen over de financiële draagkracht en de mate van gedragsproblemen van een bewoner van een appartement aan de Lieven de Keystraat? Die vraag stond gisteren centraal bij een kort geding tussen beide partijen in het Almelose gerechtsgebouw.

De ontruiming is al gepland. Volgende week donderdag wordt de verloederde, vervuilde en deels vernielde woning opgeleverd en staat de huurder, met zijn hond, op straat. Tot opluchting van medebewoners in het flatgebouw. De man zorgt voor veel overlast, bedreigt zijn buren, scheldt hen uit en gooit met spullen in zijn appartement. Hij heeft aantoonbare psychische (verslavings)problemen. Hij verwaarloost ook zijn hond die vaak achterblijft en de woning bevuilt.

Angst

De buurt is bang voor hem. En zijn huisbaas is ook niet erg op hem gesteld. De man betaalt immers zijn huur niet. Niet zo vreemd: zijn uitkering is in februari van dit jaar al stopgezet dus de man is niet eens in staat om de maandelijkse lasten te betalen. Dat alles had de bewindvoerder van de Stadsbank niet verteld tegen de verhuurder toen het contract werd getekend. De huisbaas voelt zich voorgelogen en eist een schadevergoeding van ruim 7.000 euro van de Stadsbank. Een optelsom van niet betaalde huur en schade aan het appartement.

Een eerder afgesloten zorg/huur overeenkomst met de man blijkt te zijn beëindigd. De Stadsbank betreurt de gang van zaken, wil als bewindvoerder van deze cliënt meewerken aan een oplossing maar werpt aansprakelijkheid als bank van zich af. De rechter doet 23 december uitspraak.