Volledig scherm
Wethouder Maathuis leest voor © Henk Bouwhuis

Almelose wethouder boeit kinderen met Moppereend

ALMELO - „Kijk”, zegt Arjen Maathuis, terwijl hij het prentenboek omhoog houdt. „Eend klapperde met haar vleugels. Plensde, plonsde en plansde. En was niet meer mopperig.” „Kwek, kwek!”, roepen de kinderen, die het  boek allemaal heel goed kennen.

Als aftrap van de voorleesdagen leest wethouder Maathuis deze woensdagmorgen in de bibliotheek voor uit Moppereend. Een boek van Joyce Dunbar en Petr Horácek, over een eend die moppert omdat haar vijver is opgedroogd en niemand met haar wil spelen. Maar het boek eindigt vrolijk. De kinderen, die enthousiast meedoen, zijn het ook. Ze zitten in groep 2 van basisschool De Huve uit Windmolenbroek. Als het prentenboek dicht is vertelt groepsleerkracht Bregje Smit hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. „Taal en woordenschat worden er door ontwikkeld en  fantasie geprikkeld. Bovendien is het goed dat ouders en kinderen de tijd nemen om iets samen te doen.” Smit vindt dat kinderen iedere dag 20 minuten voorgelezen dienen te worden.

De wethouder, die in in z'n dagelijkse werk vuistdikke nota's moet doorploegen, geniet er zelf ook van. „Zo'n prentboek voorlezen is hartstikke leuk om te doen. De kinderen zijn heel ontwapend. Het is natuurlijk ook heel goed voor hun ontwikkeling.”