Directeur Asito Diensten Hans Kroeze
Volledig scherm
Directeur Asito Diensten Hans Kroeze © Annina Romita DTCT

Asito-baas snapt niets van gedoe bij Regio Twente: ‘Ik zie geen oplossing’

ALMELO - Ondernemers kunnen niet verder met de samenwerking in de regio zolang de Twentse gemeenten het daar niet over eens zijn. Volgens Hans Kroeze, directeur van de Asito Diensten Group en lid van de Twenteboard namens de ondernemers, is dat slecht voor de ontwikkeling van Twente.

Kroeze zag vorige week met verbazing aan hoe in een vergadering van het algemeen bestuur van de Regio Twente de gemeenten het niet eens konden worden over nieuwe samenwerking in de regio. Een besluit is uitgesteld tot 11 december, maar Kroeze heeft zijn twijfels of het überhaupt nog van de grond komt. „Als de veertien gemeenten niet unaniem en enthousiast voor deze samenwerking kiezen, hoeft het voor ons niet meer.”

Geen oplossing in zicht

Het mislukken van de samenwerking, waarbij overheid, ondernemers en onderwijsinstellingen samen verantwoordelijk zouden worden voor een investering van 150 miljoen euro in Twente, zag Kroeze niet aankomen. „Er is heel lang met heel veel mensen over onderhandeld. Het voorstel dat er lag was al een compromis. Als dit al niet kan, zie ik voorlopig geen oplossing.”

Dat is volgens Kroeze slecht voor de toekomstige ontwikkeling van Twente. „De Regiodeal (de investering van 150 miljoen euro, red.) komt wel goed. Dat is laaghangend fruit, er zijn genoeg mensen die dat vlot willen trekken. Maar we moeten veel verder vooruitkijken. Meer doen aan het ondernemersklimaat, de infrastructuur. De geïsoleerde ligging van Twente wordt een nadeel als we niet met elkaar samenwerken om daar wat aan te doen.”

Vertrekkende bestuurders

Eerder deze week werd al bekend dat de Almelose burgemeester Arjen Gerritsen uit het dagelijks bestuur van de Regio Twente stapt. Hij was kartrekker van de nieuwe samenwerking, maar vindt dat andere gemeenten daar niet voortvarend genoeg mee omgaan. Om diezelfde reden legt ook John van der Vegt, bestuursvoorzitter van het ROC van Twente, zijn taak als trekker van de nieuwe samenwerking neer.

  1. Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’
    PREMIUM

    Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’

    ALMELO/BORNE/ENTER – Autobedrijf AutoVen is uitgelopen op een fiasco. De zaak aan de Twentelaan in Almelo is al na vier maanden gesloten. Rudy en Harriëtte van de Ven zijn naar eigen zeggen met de verkeerde mensen in zee gegaan. Die personen betichten op hun beurt het autobedrijf van allerlei duistere zaakjes. De politie heeft het in onderzoek en kwam deze vrijdag bij het Enterse bedrijf van Van de Ven in actie wegens een bedreiging.