Veel cruiseschepen maken de reizen niet af of blijven noodgedwongen in de havens.
Volledig scherm
Veel cruiseschepen maken de reizen niet af of blijven noodgedwongen in de havens. © Shutterstock

Bergen eten voor voedselbank in Almelo door deze wel erg gulle gever

ALMELO - Twee keer moesten de vrijwilligers van de Voedselbank Almelo er voor naar Amsterdam rijden. Voor kilo’s en kilo’s gerechten uit de keuken van een reusachtig cruiseschip. 

Voorman Henny Ganseman kan er wel om lachen. „Veel mensen hamsteren in deze dagen, maar gelukkig leidt dat bij de voedselbank niet tot een tekort.” Integendeel. „Talloze restaurants zitten deze dagen met allerlei voorraden waar ze niets meer mee kunnen voor hun gasten. Dus gaat een groot deel van dat eten naar de voedselbanken. Het aanbod is dus zeer ruim, mag ik wel zeggen.”

Voor het cruiseschip geldt hetzelfde. Eigenlijk had de varende kolos deze dagen met honderden vakantiegangers aan boord op zee moeten varen, maar door de coronacrisis gaan de reizen niet door. „Een bekende van ons uit Wierden is bemanningslid op dat schip en hij heeft één en ander geregeld. Geweldig natuurlijk voor ons. We moesten er twee keer voor heen en weer naar Amsterdam.”

‘We hadden dit al verwacht’

De Voedselbank Almelo gaat in tegenstelling tot een aantal andere uitgiftepunten in Twente wel door met de voedselvoorziening voor de allerarmste inwoners. 

Ook de kersverse strengere maatregelen gooien geen roet in het eten. „We hadden die maatregelen al wel een beetje verwacht”, geeft de voorzitter aan. „Bij onze uitgifte van afgelopen week is onze eigen werkwijze al flink aangepast en zijn de voorschriften aangescherpt. We gaan gewoon door. Zij het op een andere manier.”

Quote

Bij onze uitgifte van afgelopen week is onze eigen werkwijze al flink aangepast en zijn de voorschrif­ten aange­scherpt. We gaan gewoon door. Zij het op een andere manier.

Henny Ganseman, Voedselbank Almelo

Werkwijze aangepast

Die andere werkwijze houdt in dat de openingstijden van de voedselbank in de voormalige kerk een stuk ruimer zijn. Zo gaat het uitgiftepunt vrijdag, doorgaans de drukste dag, van 12.00 tot 17.00 uur open. Eerder was de voedselbank pas om 14.00 uur open. 

„Op die manier kunnen we de drukte uitsmeren en een lange rij voor de deur voorkomen”, legt Ganseman uit. „De drukte binnen verminderen we door kleinere groepjes binnen te laten. Nooit meer dan zes of zeven mensen tegelijk. Dat is ook voor onze vrijwilligers veiliger.” Wie klaar is met inladen, kan zijn of haar karretje terugzetten en even ontsmetten met klaargezette schoonmaakmiddelen. 

Vrijwilligers aan de slag

Een aantal vaste vrijwilligers uit het Almelose team liet vorige week al weten een stapje terug te doen. Veelal om gezondheidsrisico’s verder te verkleinen. 

Volgens de voorzitter is er genoeg nieuwe aanwas om die gaten op te vullen. „Misschien wel te veel. Natuurlijk zijn we hartstikke blij met alle mensen die zich aanbieden, maar ze kunnen nu vaak niet gelijktijdig aan de slag, omdat ook zij bij elkaar uit de buurt moeten blijven tijdens de werkzaamheden.” 

De organisatie buigt zich nu over een rooster om vrijwilligers van onder meer de Lions Club (deze week) en café-restaurant Nielz (komende week) toch in te plannen. „Want die hulp waarderen we natuurlijk wel.”

Vrijwilligers aan de slag in de Voedselbank Almelo.
Volledig scherm
Vrijwilligers aan de slag in de Voedselbank Almelo. © Lenneke Lingmont