Voetballen gebeurt binnen de muren van de gevangenis
Volledig scherm
Voetballen gebeurt binnen de muren van de gevangenis © DJI

Boeven voetballen in Karelskamp Almelo tegen oud-profs

ALMELO - De penitentiaire inrichting Almelo (Karelskamp) is komende donderdag het decor voor een bijzonder evenement. Binnen de gevangenismuren wordt die dag het internationaal voetbaltoernooi European Football Works Festival gehouden. 

Het toernooi, georganiseerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), staat in het teken staat van de re- integratie en arbeidstoeleiding van (ex-)gedetineerden. Op het terrein van de Karelskamp zijn drie velden (zes tegen zes) uitgezet. Op het programma staan donderdag niet louter voetbalwedstrijden. Er is een uitgebreid randprogramma met workshops en gastsprekers uit binnen- en buitenland, allemaal rond het thema voetbal en re-integratie en rehabilitatie. Een van de sprekers is Jamie Lawrence. De Engelsman schopte het na een gevangenisstraf van zeven jaar tot prof in de Engelse Premier League. Tegenwoordig geeft hij workshops in gevangenissen om mensen daar positief te beïnvloeden.

Trots

Ton Golstein, vestigingsdirecteur van PI Almelo, is er trots op dat zijn inrichting de gastheer mag zijn van dit internationale evenement: „Sport verbroedert, sport activeert en sport verbindt mensen met elkaar. Aan het toernooi doen verschillende teams van gedetineerden mee. Het is voor hen een beloning voor goed gedrag en een stimulans om te blijven werken aan een succesvolle resocialisatie. Dat is iets waar we ons als gevangenis elke dag voor inzetten. Ik ben ervan overtuigd dat sport hierbij een belangrijke rol kan spelen. Het kan zelfs het verschil maken tussen een leven met of zonder criminaliteit.”

Deelnemers zijn de maatschappelijk georiënteerde teams Ajax Challenge, Dordrecht United, Heracles Almelo, FC de Rebellen (met onder andere Glenn Helder en Jeroen Heubach), Southampton, Chelsea (beide Engeland), Bohemian FC (Ierland) en KAA Gent (België) en teams van gevangenissen in Almelo, Lelystad, Nieuwegein, Norgerhaven, Veenhuizen (in combinatie met FC Emmen) en het Duitse JVA Lingen.