Volledig scherm
Directeur-eigenaar Jan Schuldink voor het nieuwe bedrijfspand van Lowik Bouw op Bedrijvenpark Twente. © Carlo ter Ellen DTCT

Bouwbedrijf Lowik opent in Almelo 'groene' nieuwbouw aan N36

ALMELO - Hij begon er veertig jaar geleden als vakantiehulp. Nu is Jan Schuldink alweer een tijdje directeur-eigenaar van Lowik Bouw. Gisteren nam hij op het Bedrijvenpark Twente officieel de nieuwbouw van zijn bedrijf in gebruik.

De openingshandeling werd verricht door burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo. Onder grote belangstelling onthulde hij het nieuwe bedrijfslogo aan de gevel. In het logo is - evenals in de bedrijfsnaam - de umlaut verdwenen. Voorheen was Lowik gevestigd op twee locaties in Almelo; aan de Ootmarsumsestraat en elders op Bedrijvenpark Twente.

De nieuwbouw, op een zichtlocatie aan rijksweg N36, is energieneutraal. "Gasloos, een zeer duurzaam en 'groen' gebouw", aldus directeur Schuldink (56) niet zonder trots. Hij kreeg ooit als metselaar een vast dienstverband bij Gebroeders Löwik, zoals het in 1937 opgerichte bedrijf destijds heette. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn vader. "Ook hij heeft hier 35 jaar gewerkt."

Topjaar

Schuldink volgde allerlei avondstudies en wist zich op te werken tot directeur. Begin 2015 nam hij het bedrijf over van de familie Löwik. Sindsdien is de omzet meer dan verdubbeld; naar 35,5 miljoen euro in 2018. "Een topjaar. De winst was nog nooit zo hoog."

Bij Lowik Bouw werken circa zeventig mensen. Het bedrijf bouwt woningen, bedrijfshallen en andere gebouwen, in het hele land en in delen van België en Duitsland. "We doen de laatste tijd heel veel winkels. Zoals momenteel voor Bauhaus in Delft."

Vandaag is er van 12.00 tot 16.00 uur open huis in het nieuwe pand op Bedrijvenpark Twente 429 . Giften ter gelegenheid van de opening gaan naar een goed doel. Daarbij gaat het om Team Siem, genoemd naar de driejarige Almelose jongen Siem, die lijdt aan een zeldzame vorm van oogkanker. Het team zamelt geld in voor Kika. Er was ruim 5000 euro bijeengebracht. Lowik Bouw heeft dit bedrag gisteren verdubbeld.