José Kenkhuis (links) en Elma Bartels ruimen zwerfvuil op nabij de Mariakapel in Tusveld.
Volledig scherm
José Kenkhuis (links) en Elma Bartels ruimen zwerfvuil op nabij de Mariakapel in Tusveld. © Marieke Amelink


Wandelaars met prikstokken
houden Bornerbroek schoon

BORNERBROEK – De zon schijnt, maar er waait deze zaterdag een ongenadige koude oostenwind door de groene dreven van Bornerbroek. Jan Bartels, José Kenkhuis, en Elma Bartels lijkt dat niet te deren. 

Gewapend

Gewapend met een afvalprikker, handschoenen en een fel hesjes trekken ze langs wandelpaden en sloten om zwerfvuil te verzamelen. Kenkhuis: „Mijn moeder zei altijd, ‘je moet het aangename met het nuttige verbinden’. Als je toch buiten bent, kun je ook de troep wel meenemen. Dan sla je twee vliegen in één klap.”

Officiële lente

Kenkhuis en de anderen namen zaterdag, de eerste dag van de officiële lente, deel aan de Landelijk Opschoondag. In Bornerbroek hebben ze de activiteit omgedoopt in ‘Prikstok Walking’. En zoals overal werd daarbij ook rekening gehouden met het coronavirus. 

Aanjager

Geen handen schudden en minimaal anderhalve meter uit elkaar blijven staan. Dat geldt eens te meer voor Jan Bartels, de aanjager van een groot aantal activiteiten in Bornerbroek, waaronder de aanleg en onderhoud van wandelroutes door het groen. Bartels heeft zijn hoogbejaarde moeder momenteel thuis en wil niet dat ze besmet raakt.

Prikstok walking

In Bornerbroek hebben ze het opschonen van het buitengebied goed voor elkaar. Er is een speciale werkgroep, ‘Prikstok walking: houdt Bornerbroek schoon’. De werkgroep omvat 28 mensen die  in 13 ploegjes het zwerfvuil aanpakken. Ze nemen allemaal een eigen stukje van Bornerbroek en omgeving voor hun rekening. 

Eigen gebied

De bedoeling is dat ze een keer per maand op hun eigen tijd hun gebiedje doorkruisen en zwerfvuil opruimen. De prikstokken, hesjes, handschoenen, vuilniszakken en vuilniszakringen, zijn door de gemeente beschikbaar gesteld.  De bij elkaar geraapte rommel kunnen ze kwijt in de container van het dorpshuis.

Beter oprapen

De ‘wandeldames’, vinden het prima om zo hun rondjes te wandelen. Ze verbinden, indachtig de slogan van de moeder van Kenkhuis, het aangename met het nuttige. „Als je wandelt erger je je toch als het wat ligt”, zegt Kenkhuis. „Dan kun je het beter oprapen.” En ze zijn niet de enige opruimers deze zaterdag.  Bartels: „Vanmorgen is al iemand een uurtje door het Nijreesbos gelopen. Die had een halve vuilniszak vol. Als iedereen wat doet, houden we Bornerbroek mooi schoon.”