Brandweerlieden in actie om het vogelnest aan de Hoeselerdijk te redden.
Volledig scherm
Brandweerlieden in actie om het vogelnest aan de Hoeselerdijk te redden. © News United / Bert Kamp

Brandweer bevrijdt vier jonge
pimpelmezen uit stalen buis

ALMELO - De brandweer en de Dierenbescherming hebben maandagmorgen een nest pimpelmezen gered. De jonge vogels zaten vast in een  smalle stalen pijp van een vangrail langs het Twentekanaal. Vier meesjes hebben het avontuur overleefd en zijn overgebracht naar Vogelopvang Beparode in Enschede.

Pimpelmezen uit pijp gered
Volledig scherm
Pimpelmezen uit pijp gered © Dierenambulance

Melding

De operatie kwam op gang na een melding van een paar jongens die het afgelopen weekeinde al hadden gesconstateerd dat het vogelnestje kansloos was in de buis. De diertjes werden wel gevoed door de ouders maar waren weggezakt in de pijp en konden onmogelijk op eigen kracht uit hun benarde behuizing ontsnappen. 

Gistermorgen rond half twaalf kwamen brandweer en Dierenambulance ter plekke om de pimpelmezen te redden. Volgens een woordvoerster van de Dierenbescherming gaat het goed met de jonge vogels.

Redders in nood

„De jongens die dit hebben gemeld verdienen ook een pluim”, aldus de woordvoerster van de Dierenambulance. „Ze hadden ons vrijdag al gebeld en hebben het weekend in de gaten gehouden of het nest nog werd gevoed. Dat was het geval. De brandweer was weer onze redder in nood. Deze pijp was niet met een knijpertje open te krijgen. Daar hadden we zwaarder materieel voor nodig. Mooi dat de operatie is geslaagd.”

Geen keuze

Normaal gesproken worden vogelnesten niet verwijderd. Sterke nog: dat is bij wet verboden. Maar in dit geval had de Dierenbescherming geen keuze. Zonder ingrijpen hadden de vogels het niet overleefd. „En pimpelmezen zijn juist heel belangrijk in de strijd tegen de eikenprocessierups”, voegt de medewerkster er nog aan toe. Ze gaat er vanuit dat de mezen in Beparode aansterken en uiteindelijk terug kunnen naar de natuur .

De vier geredde pimpelmezen.
Volledig scherm
De vier geredde pimpelmezen. © Dierenambulance