Volledig scherm
PREMIUM
De gemeente Almelo probeert middels camera’s, bloementuintjes en speciale drukmatten afvaldumping rond milieu-eilanden tegen te gaan. © Carlo ter Ellen

Camera bij afvalcontainers werkt: geen enkele illegale stort meer op populaire dumpplek in Almelo

ALMELO - De camera’s bij afvalcontainers in Almelo hebben effect. In de afgelopen twee maanden is er bij de container aan de P.C. Boutenstraat zelfs helemaal geen afval meer gedumpt of bijgeplaatst. 

„Het zou niet nodig moeten zijn, maar dat is het wel, helaas.” Wethouder Eugène van Mierlo herhaalt het meerdere malen. Rotzooi rond milieu-eilanden en ondergrondse containers rechtvaardigt de inzet van camerabewaking. In 2018 deelden boa’s nog 481 boetes uit en afgelopen halfjaar al 300. Almelo is een van de eerste gemeenten in Nederland die via de lens overtreders in de kraag wil vatten. Drie gebieden worden sinds medio juni dit jaar in de gaten gehouden met camera-apparatuur. Zodra iemand dicht bij de containers komt, beginnen de camera’s te draaien. „Natuurlijk weten na een halfjaar meer dan na twee maanden, al zien we wel effecten”, geeft Van Mierlo aan.