Volledig scherm
PREMIUM
Marianne Hammink, oud-directeur van het Theaterhotel, werkte in Tanzania voor de Stichting Matamba. Ze zamelt alweer brillen in ten behoeve van de mensen daar. © Frans Nikkels

Dankzij Marianne uit Almelo kunnen straatarme Tanzanianen weer goed zien

ALMELO / MATAMBA - Marianne Hammink zat, als oud-directeur van het Theaterhotel, jarenlang bovenop de cijfers. Tegenwoordig gooit ze het over een andere boeg en voorziet ze de straatarme inwoners van het Tanzaniaanse dorpje Matamba van de bril die ze zo hard nodig hebben.

Erwtensoep scheppen is al jaren vaste prik op Tweede Kerstdag in huize Hammink. Dat doet ze niet voor zichzelf, maar voor de kerstkuiertocht van Stichting Matamba. Zij verlenen de broodnodige zorg aan de 700.000 mensen die wonen in het 'door God en iedereen verlaten gebied'. Er leiden drie slecht begaanbare toegangswegen heen, de inwoners slapen in primitieve hutjes en geld hebben ze niet. Reden genoeg voor Marianne om haar hulp aan te bieden aan opticien Michiel Noordhoff. Hij vertelde tijdens een van die kerstkuiertochten dat hij voor de stichting afreist naar Matamba om mensen te voorzien van een passende bril. "Dat vond ik zo'n mooi project, dat ik spontaan aangaf mee te willen. Toen hij een jaar later vroeg of ik nog steeds wilde helpen, zei ik direct ja."