Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Drugslabs, foute taxi's en malafide zorgbureaus: de oogst van een Twentse opsporingsweek

ALMELO – Twee drugslabs, acht wietplantages, 145.000 euro openstaande boetes en belastingschulden, acht aanhoudingen, negentien in beslag genomen voertuigen en één acute sluiting van een zorgbureau. Dat zijn de eerste resultaten van een actieweek waarin politie, justitie, gemeenten, Belastingdienst en UWV samenwerkten.

Vorige week hielden in totaal twaalf instanties 120 gezamenlijke controles op allerlei vormen van ondermijning: criminaliteit waarbij de onderwereld gebruik maakt van de bovenwereld. Er werden zowel willekeurige steekproeven gehouden als gerichte acties naar aanleiding van signalen die al langer bekend waren.

Verrassing

In Oldenzaal en Haaksbergen werden drugslabs aangetroffen. Volgens politiechef Arjan Derksen was het pand aan de Kleibultweg in Oldenzaal al langer in beeld maar was het aantreffen van het drugslab ook voor de politie een verrassing. Hij sluit niet uit dat deze vangst tot een groter landelijk onderzoek gaat leiden.

Tijdens de actieweek vonden ook controles plaats bij enkele tientallen zorgbureaus. Volgens burgemeester Arjen Gerritsen, binnen de regio verantwoordelijk voor aanpak ondermijning, wordt de zorgsector regelmatig misbruikt door ondernemers met malafide bedoelingen. Dat wordt bevestigd door Frans Bentvelsen van de Belastingdienst: “We zien in die sector zoveel misstanden dat we daar stevig op controleren.” Volgens hem leidden de bevindingen van afgelopen week bij een aantal bureaus tot nader intensief onderzoek door de Belastingdienst. De actieweek leidde in één geval tot de acute sluiting van de dagbesteding bij een zorgbureau vanwege de slechte kwaliteit van de geboden zorg.

Illegale sigaretten

Verder leidden de gerichte acties afgelopen week tot de opsporing van illegale sigaretten, illegale buitenlanders, uitkeringsfraude, onveilige taxi's en onbetaalde boetes. De samenwerkende organisaties zijn zeer tevreden over de resultaten. Bij de eerste actieweek tegen ondermijning, in maart van dit jaar, werden 40 integrale controles uitgevoerd; dit keer dus drie keer zoveel. Volgens alle partijen heeft de actieweek langdurig effect, alleen al omdat de instanties daardoor veel beter van elkaar weten waar ze mee bezig zijn.