Volledig scherm
© Thinkstock

Eis: 30 maanden cel voor man die verdacht wordt van meerdere inbraken in Twente

OVERDINKEL/ALMELO - De officier van justitie heeft donderdagmorgen 30 maanden cel geëist tegen Denny W. (30). Hij wordt verdacht van meerdere inbraken in Twente. Bovendien keerde hij niet terug naar de gevangenis na een bijzonder verlof.

W. heeft alle redenen om donderdagmorgen weg te blijven bij de behandeling van zijn strafzaak voor de rechtbank in Almelo. De bekende veelpleger (25 pagina’s strafblad) weet donders goed dat zijn komst met grote belangstelling wordt afgewacht door de medewerkers van de parketpolitie. Zij willen graag een hartig woordje spreken met W. die niet terugkeerde naar de gevangenis na een bijzonder verlof. Het is dan ook daarom dat officier van justitie Miriam Weimar, voor een nagenoeg lege rechtszaal, 30 maanden cel eist.

Weimar verdenkt W. van een aantal brutale inbraken die hij vorig jaar zomer gepleegd zou hebben. W. zou op 24 juli samen met de broertjes D. (18 en 24) ingebroken hebben in de woning van hun vader. Bij de inbraak zouden niet alleen tv’s , laptops, telefoons en dergelijke zijn meegenomen, maar ook de auto van de vader. Een dag later zou W. met in ieder geval een van de broers bij Sportclub Overdinkel hebben ingebroken, de club miste onder andere een accuboor en een bladblazer. W. bekende na zijn aanhouding dat hij er een maand later opnieuw inbrak.

Druk

Het lijkt erop dat de 30-jarige half augustus behoorlijk druk was. Zo zou hij betrokken zijn bij een insluiping in een hotelkamer in Hengelo. Daar liet een gast de balkondeur van zijn kamer open vanwege de warmte. De volgende ochtend was hij zijn laptoptas, telefoon en portemonnee kwijt. Met de bankpas werd in Duitsland contactloos gepind. 

Een dag later, zo bekende W. bij de politie, stal hij sieraden van zijn vriendin in Heerhugowaard. W. en de broers zouden ook betrokken zijn bij het leeghalen van een woning in Borne, op 21 augustus 2018. De drie wisten dat de bewoner niet alleen telefoons repareerde maar ook in die tijd op vakantie was. Saillant detail, tijdens een aantal van deze inbraken was W. op verlof uit de gevangenis omdat zijn moeder was overleden.

‘Hopeloos geval’

De in Amsterdam geboren W. is een hopeloos geval aldus een reclasseringsrapport. De 30-jarige maakte alleen zijn lagere school af, bouwde een schuld van meer dan 80.000 euro op en werd al 5 keer opgenomen in een kliniek om af te kicken. Daar liep hij steeds weg. “Niet voor rede vatbaar, hij is niet te behandelen”, aldus de reclassering die ook stelt dat de kans dat W. in herhaling valt groot is. Advocate Desirée Greven zegt dat W. ‘forse problematiek heeft’, zo zou hij psychopathisch zijn. “Het lukt hem gewoon niet.” 

Overigens heeft de advocate wel een uitleg waarom W. niet terugkeerde van zijn verlof. “Hij moest zich melden in de Karelskamp en daar zat zat ook iemand tegen wie hij in een grote Enschedese zaak een verklaring aflegde. Hij wilde daar niet naar terug.”

De strafzaak tegen de oudste medeverdachte werd donderdag aangehouden omdat zijn advocaat ziek in bed lag. De ‘jonge’ staat terecht achter gesloten deuren, hij was tijdens de inbraken nog maar 17 jaar oud en valt onder het jeugdstrafrecht. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.