Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Enschedeër (33) bekent: ‘Ik lichtte jarenlang mensen op via het internet’

ALMELO - De Enschedeër Alexander R. (33) is op vrijdag plots opmerkelijk open over hoe hij mensen jarenlang heeft opgelicht via internet. De uitspraak van de rechtbank volgt op 22 november.

De bekentenis dat hij verantwoordelijk is voor een hele serie internetoplichtingen in 2013 en 2014 komt onverwachts voor rechter Max Essed en zijn collega’s terwijl officier van justitie Michael de Waard het grootste deel van zijn requisitoir in de prullenbak kan gooien. Na zich jarenlang beroepen te hebben op zijn zwijgrecht is Alexander R. (33) uit Enschede opmerkelijk open over het bedonderen van mensen via internet. “Ik ben in 2008 begonnen met internetoplichting, in 2015 aangehouden door Landelijk Parket.”

Meerdere aangiftes

R. komt begin 2014 in beeld als er in België en Nederland meerdere mensen aangifte doen van oplichting, ze hebben op verschillende websites bestellingen geplaatst maar bleven met lege handen achter. Het spoor naar de herkomst van de advertenties en, naar later blijkt een aantal nep-webwinkels, leidt naar Twente. 

Quote

iPads, iPhones, barbecues, alles waar de online koper naar op zoek was bood hij aan

In Hengelo woont Usa A. en hij is de man achter de drie bankrekeningen die bij de oplichting gebruikt worden. A. wordt aangehouden en verklaart bij zijn verhoor dat hij de bankrekeningen opende op verzoek van Alexander R.. Ook schreef hij op diens verzoek meerdere webshops in bij de Kamer van Koophandel en regelde hij keurmerken voor de webshops. Tegenover de politie ontkent A. dat hij wist dat er sprake zou zijn van oplichting.

R. is geen onbekende als het gaat om oplichting maar als hij aangehouden wordt houdt hij de kaken stijf op elkaar. Tot hij in 2015 in een ander groot onderzoek naar internetoplichting wordt opgepakt en negen maanden in voorarrest zit. Opmerkelijk, één van de verdachten in dat onderzoek zou de inmiddels zou Diego U., de inmiddels tot 20 jaar cel veroordeelde moordenaar van Joey Moes uit Enschede, zijn. Voor de gokverslaafde R. is het voorarrest en de daarop volgende veroordeling tot 2 jaar cel een harde confrontatie met zichzelf en hij besluit zijn leven te beteren.

Zo ging Alexander R. te werk

Open vertelt hij vrijdag voor de rechtbank in Almelo hoe hij te werk ging. iPads, iPhones, barbecues, alles waar de online koper naar op zoek was bood hij aan op een van zijn nep-webshops of tweedehands sites. Als de langverwachte Playstation 4 uitkomt maar nog niet verkrijgbaar is in België richt hij zich op die markt. Hij biedt de spelcomputer aan voor 499 euro, natuurlijk zonder deze ooit te leveren. Het geslepen gedrag zit rechter Christine Koppes dwars en ze houdt R. voor dat de kans groot is dat hij daarmee spaargeld van jonge kinderen heeft weggemaakt, “stelt u zich eens voor, die ouders die hun kinderen moeten uitleggen dat ze misschien voor niets gespaard hebben.”

Officier van justitie Michael de Waard moet toegeven, de strafzaak tegen R. en de inmiddels in Nordhorn wonende A. is een ‘hele oude’ zaak. De vertraging die ontstond door het overdragen van de vervolging door de Belgische justitie aan de Nederlandse kostte veel tijd. Waar hij normaal een forse celstraf zou eisen komt de Waard nu met een werkstraf van 60 uur met daarnaast een voorwaardelijke celstraf van 7 maanden. “Het zwaarste belang in deze zaak is dat de mensen hun geld terugkrijgen” aldus De Waard. Van de 19 aangevers meldden vijf gedupeerden zich. Zij claimen zo’n 3000 euro.

Veroordeling?

Of de rechtbank überhaupt toekomt aan een veroordeling is twijfelachtig vindt advocaat Rob Oude Breuil. Nergens in het dossier is bewijs te vinden dat de Belgische justitie vroeg de vervolging over te nemen. Zonder dat verzoek, de toestemming van de minister en een oordeel van een officier van justitie verliest het OM het recht om R. voor de buitenlandse feiten te vervolgen. Dat officier van justitie de Waard op zitting komt met een aantal e-mails en brieven die aan moeten tonen dat er aan alle regels is voldaan doet Oude Breuil niet zoveel. “Die stukken brengen ons niet veel verder.”

De rechtbank doet op 22 november uitspraak.

  1. Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’
    PREMIUM

    Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’

    ALMELO/BORNE/ENTER – Autobedrijf AutoVen is uitgelopen op een fiasco. De zaak aan de Twentelaan in Almelo is al na vier maanden gesloten. Rudy en Harriëtte van de Ven zijn naar eigen zeggen met de verkeerde mensen in zee gegaan. Die personen betichten op hun beurt het autobedrijf van allerlei duistere zaakjes. De politie heeft het in onderzoek en kwam deze vrijdag bij het Enterse bedrijf van Van de Ven in actie wegens een bedreiging.