De gewenste brug over het kanaal bij scholengemeenschap Erasmus komt er niet.
Volledig scherm
De gewenste brug over het kanaal bij scholengemeenschap Erasmus komt er niet. © Google Maps

Erasmus-vestigingen in Almelo krijgen geen brugverbinding

ALMELO - De schoolleiding zag al voor zich. Leerlingen en leerkrachten die ongestoord heen en weer lopen tussen de nieuwe mavo en de havo/vwo-vestiging van Het Erasmus. Via een loopbrug over het kanaal, pal voor de deur van de gebouwen. Het blijft bij dromen. De brug komt er niet. 

Dat heeft de scholengemeenschap afgelopen week te horen gekregen van de gemeente Almelo. Er zijn een paar duidelijke redenen voor de afwijzing, weet wethouder Arjen Maathuis. „Als je een loopbrug plaatst, ben je er nog niet. Zo’n operatie behelst veel meer verkeerskundige ingrepen dan alleen de bouw.”

Niet in hun voortuin

Als voorbeelden noemt Maathuis de aanleg van nieuwe opstelvakken en extra oversteekplaatsen. „En daarvoor is ruimte nodig. Ruimte die je misschien wel moet zoeken in de voortuinen van mensen die daar aan de weg wonen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.”

Is dit beter?

„Wat we ons vooral met z’n allen moeten afvragen, is of de situatie er door die brug echt beter van wordt. Aan beide kanten van het kanaal loopt een vrij drukke weg waarop auto’s en fietsers beide kanten op rijden. Als leerlingen de brug over willen, moeten ze eerst beide kanten op kijken, oversteken, de brug over, nog een keer kijken en weer oversteken.” 

‘Geen noodzaak voor brug’

Dat is misschien wel onveiliger dan hoe het nu gaat. Nu gaan de leerlingen van de mavo veelal lopend of met de fiets linksom via de brug over het kanaal naar de hoofdlocatie en terug via de Vriezebrug. „Dat kan bijna in één keer, zonder dat ze hoeven over te steken. Uit onze verkeersanalyses is gebleken dat de huidige situatie weinig tot geen gevaar oplevert. Er is dus geen noodzaak om een fiets- of loopbrug te bouwen. Plus dat we er op dit moment het geld niet voor hebben.”

Maathuis geeft aan dat de gemeente de ontwikkelingen de komende jaren wel scherp in de gaten houdt. „De mavo zal nog verder groeien in leerlingenaantal, dus de drukte neemt toe. Als het nodig is, grijpen we in.”