Volledig scherm
Roelie Otten uit Sleen (links) en Klaas ten Heuvel uit Zuidwolde. Klaar voor de start. © Hans Brok

Fietsondersteuning is niet weg te denken bij Almelose Fietsvierdaagse

ALMELO - Wind tegen? Dan zet je de elektrische fiets gewoon een standje hoger. Want ook al waait de wind soms even uit de verkeerde hoek, de negenhonderd deelnemers aan de Almelose Fietsvierdaagse laten zich niet zo makkelijk afschrikken.

Het was  vrijdag al weer de laatste dag dat de deelnemers vanaf het startpunt bij Preston Palace de prachtige groene omgeving rond Almelo in fietsten. Dit jaar is, zo vertelt organisator Jos Tornij wat extra reclame gemaakt.  „We hebben zelfs in Duitsland reclame gemaakt en zijn een dagje rond Ochtrup en Rheine geweest. Uiteindelijk heeft dat een stuk of zes Duitse deelnemers opgeleverd.”

Enthousiasme

De fietstocht kan elk jaar weer rekenen op groot enthousiasme. Daaronder verschillende deelnemers die al vele jaren meedoen. Voor het echtpaar Wim (78) en Hermien (74) Frontroth uit Wierden bijvoorbeeld is het al de veertigste keer dat ze meedoen. In korte broek en met zorgvuldig opgetuigde fietsen van Nederlandse makelij zijn ze gistermorgen weer voor een mooie tocht vertrokken.

Quote

Ik denk dat we bijna de enige zijn zonder fietsonder­steu­ning

Fietsen zonder stroom

Ze fietsen overigens, zonder elektrische ondersteuning.  „Ik denk dat we bijna de enige zijn”, meent Wim. „Ik ben daarin een beetje eigenwijs maar ik denk dat trappen zonder ondersteuning beter voor je lichaam is. Daar blijf je fitter bij.” 

Hij is overigens niet de enige die de routes geheel op eigen kracht volbrengt. Uit cijfers van de stempelposten blijkt, dat toch nog zo’n veertig procent van de fietsers de pedalen zelfstandig rond trapt. De routes vinden ze prachtig. Ondanks dat ze als geoefende fietsers de meeste weggetjes wel kennen. „Het is heel raar, maar elk jaar worden we toch weer verrast.” Tornij wijst daarvoor naar de kwaliteiten van een kleine legertje vrijwilligers (ruim veertig) die de stempelposten bemannen, en de acht mensen die in vier auto’s elke dag weer de routes uitzetten.

Het echte werk

Meer dan tevreden zijn ook Roelie Otten uit Sleen (72) en Klaas ten Heuvel (78) uit Zuidwolde. Voor Roelie is het de tweede keer, voor Klaas de eerste. Klaas fietst met enkele familieleden. „Hij fietst met dit hè”, zegt Roelie, en wijst naar de accu op de bagagedrager van Klaas. „Ik ben van de oude stempel en doe het echte werk….” 

De sfeer is ontspannen. Geen haast, en veel op het terras zitten. „We gaan de kroeg in”, zegt Roelie. „Eerst koffie en later nog een keer lunchen. Rond een uur of drie zijn we weer terug van de 45 kilometer.” En dan zijn ze kapot?  Roelie: „Nee man, we hebben conditie als een peerd. En mooi dat het hier is! Net zo mooi als bij ons in Drenthe.”

Volledig scherm
Ze doen voor de veertigste keer mee: Wim en Hermien Frontroth uit Wierden. © Hans Brok