Volledig scherm
Historisch Festival Almelo met Slag om Ruigenrode. © Carlo ter Ellen

Geen douches, wel toiletten op Historisch Festival Almelo

ALMELO - Bij het Historisch Festival in Almelo wordt komend weekend de slag om Ruigenrode uitgebeeld. De organisatie verwacht zo'n 30.000 bezoekers, die op het festivalterrein wel naar het toilet kunnen. 

De 800 deelnemers aan het Historisch Festival gaan dit weekend compleet terug in de tijd. Ze leven zoals het vroeger ging en overnachten doen ze in tenten. „Die tenten brengen deelnemers zelf mee", vertelt organisator Martijn Makkinga. 

Op het terrein wordt geleefd zoals vroeger, „Dat betekent dat wij geen douches hebben en dat er geen auto's en mobiele telefoons zijn. De tenten hebben bijvoorbeeld geen ritsen, want dat was er toen nog niet. Ook wordt gegeten zoals vroeger.”

Toiletten 

Toiletvoorzieningen heeft het evenement dan weer wel. "Er komen 25.000 tot 30.000 bezoekers, dan moet je wel zorgen dat die mensen naar het toilet kunnen", stelt Makkinga.

Slapen doen de re-enactors, zoals de deelnemers genoemd worden, op stro. Oncomfortabel? Dat valt best mee volgens de organisator. „Mensen hebben nog tot het begin van de twintigste eeuw op matrassen gevuld met stro geslapen. Als je hooikoorts hebt is het natuurlijk vervelend, maar verder is het prima. Na het weekend heb ik altijd wel spierpijn, maar dat komt zeker niet van het stro, maar eerder van de gevechten en de hele organisatie."