Gevangenis De Karelskamp in Almelo.
Volledig scherm
Gevangenis De Karelskamp in Almelo. © Carlo ter Ellen

Geen drones meer boven gevangenissen na smokkelacties

NIJMEGEN/ALMELO - Zowel de belangrijkste fabrikant van drones als de Dienst Justitiële Inrichtingen neemt maatregelen nadat in de afgelopen jaren criminelen met drones probeerden iets de gevangenis in te smokkelen.

Bij drones van het merk DJI - waar naar schatting 70 tot 80 procent van de gebruikers mee vliegt - maakt sinds kort een nieuw systeem vliegen boven locaties als gevangenissen onmogelijk. De drones zijn uitgerust met een ‘geofencingsysteem’. Dit systeem plaatst een virtueel hek om risicovolle objecten, zoals vliegvelden en gevangenissen. Met behulp van gps-data ziet de drone dat hij het ‘hek’ nadert, waarna het systeem automatisch weigert om het gebied in te vliegen.

Inrichtingen

Volledig scherm
© via REUTERS

„Regelmatig worden drones gesignaleerd in de buurt van onze inrichtingen. Een enkele keer hebben we ook gezien dat smokkelwaar met een drone is gedropt”, aldus een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen. „In die gevallen heeft het personeel hier alert op gereageerd zodat de smokkelwaar niet onder de gevangenen verspreid kon worden.”

„Onze medewerkers controleren de luchtplaatsen en houden toezicht als gevangenen zich op de buitenplaats bevinden. Mocht er iets verdachts worden waargenomen, dan zal de luchtplaats direct worden ontruimd”, zegt de woordvoerder.

Karelskamp

Ton Golstein, directeur van De Karelskamp in Almelo, zegt dat er in ‘zijn’ gevangenis geen incidenten zijn geweest met drones. „Wel gebeurt het een enkele keer dat contrabande (verboden goederen, red.) over de buitenmuur van het complex wordt gegooid”, zegt hij. „Dat is relatief eenvoudig, omdat we op een industrieterrein zitten. Daarom patrouilleren we daar ook extra op, zodat we de gegooide spullen direct in beslag kunnen nemen.”

De Dienst Justitiële Inrichtingen is blij dat droneleverancier DJI het vliegen boven gevangenissen aan banden heeft gelegd. „Maar niet alle drones zijn van DJI. Daarom nemen wij zelf ook maatregelen om drones te detecteren en tegen te houden. Over wat voor maatregelen dit zijn, doen wij geen verdere mededelingen”, aldus de woordvoerder.

Het systeem is zo goed als feilloos, beweert hij. „Voor de gemiddelde dronegebruiker is het onmogelijk om het systeem te omzeilen. Het systeem is hier robuust genoeg voor. Uiteindelijk zullen echte ‘wizzkids’ altijd een manier vinden om het systeem te omzeilen”, zegt Struwe. „Maar dat geldt voor alle software.”