Volledig scherm
Geertje Hase-Spang eet een gebakje om haar 102de verjaardag te vieren. © Emiel Muijderman

Geertje (102) uit Almelo heeft geen tijd om zich te vervelen: ‘Moet mijn favoriete tv-programma’s kijken!’

ALMELO - Ze is nog altijd fit en gezegend met een fotografisch geheugen. Deze vrijdag werd Geertje Hase-Spang 102 jaar oud. „Over de oorlog hebben we het maar niet, want toen gebeurden er zulke nare dingen.”

Hoe ze zo ‘mooi’ oud is geworden in vergelijking met haar leeftijdsgenoten, weet ze zelf ook niet. „Ik drink en ik rook niet en ben altijd blijven bewegen. Tot mijn 93ste heb ik nog aan gymnastiek gedaan”, vertelt de 102-jarige in de huiskamer van haar Almelose appartement De Koppeling. 

„En ik ben ook altijd positief. Het meeste plezier beleef ik, wanneer de mensen om me heen zijn vrolijk zijn.”

Geen tijd om te vervelen

Haar optimistische karakter heeft ongetwijfeld bijgedragen aan een rijk sociaal leven. Bezoek krijgt ze iedere dag. Op haar tafel ligt een agenda waarin Geertje de afspraken opschrijft van de visite die er die dag komt. 

„Want dat kan ik niet onthouden, aan verveling kom ik helemaal niet toe. Want ik moet elke dag ook nog de krant lezen, puzzelen en mijn favoriete televisieprogramma’s kijken.”

Kritische bewoner

Tot een paar jaar geleden was Geertje voorzitter van de bewonerscommissie van het appartementencomplex waar ze nu woont. En die betrokkenheid bij haar medebewoners heeft ze nog steeds. 

„Ik ben niet bang en daarom vinden sommigen me een geboren voorzitter”, zegt ze met een lach. Zo heeft ze ook een duidelijke mening over de activiteiten die het naastliggende woonzorgcentrum De Koppel biedt. 

„Het is zo jammer dat er bijna niets meer wordt georganiseerd. Met Kerst en Pasen is er altijd wel iets te doen. Maar het programma voor een normale week is dat er maar één keer in de week een bingo is. Dat moet toch anders kunnen?”