Volledig scherm
Beheerder Tonnie Homan op Begraafplaats ’t Groenedael in Almelo. © Emiel Muijderman

Geklaag over hondenpoep verbaast beheerder begraafplaats Almelo: ‘Geen overlast’

ALMELO - Een foto op Facebook van een hondendrol op Begraafplaats ’t Groenedael maakt de tongen los. ‘Asociaal’, ‘Schandalig’, ‘Triest’ en ‘Als ik zie dat de hond zijn behoefte doet op mijn pa’s graf, dan breekt de hel los voor het baasje’. Beheerder Tonnie Homan is  verbaasd: „Die problemen zijn bij mij niet bekend.”

Quote

Als een oude dame het graf van haar overleden man bezoekt en haar hond mee heeft, spreek ik haar daar niet op aan

Tonnie Homan, beheerder begraafplaats

Ja, incidenteel ziet hij of één van zijn medewerkers wel eens een hondendrol op de begraafplaats. Maar een structureel probleem? Daarvan is volgens Homan geen sprake.

„Er komen wel eens mensen met hun hond naar de begraafplaats. Aangelijnde honden. Dat mag formeel niet, want honden zijn verboden op de begraafplaats. Maar als een oude dame het graf van haar overleden man bezoekt en haar hond mee heeft, dan spreek ik die vrouw daar niet op aan. Dan gedoog ik dat.”

Angst om er wat van te zeggen?

In het Facebookbericht staat: ‘Er komen klachten binnen over loslopende honden die hun behoefte op het kerkhof doen. (...) Ook schijnen mensen van de groenvoorziening er al niets meer van te zeggen.’ 

Daarin herkent Homan zich dus niet. „Er is geen sprake van overlast. Als er écht problemen zouden zijn, dan zou ik dat van mijn medewerkers horen.” 

‘Dat krijg je met Facebook’

Onder het bericht staan tientallen reacties. Mensen spreken vooral schande van het baasje. Ook reageren tientallen mensen met een boze smiley.

Maar het is op de keper beschouwd één foto van één hondendrol. En onduidelijk is wanneer die is gemaakt. Dat de suggestie wordt gewekt dat er een probleem is, steekt Homan. 

Dat krijg je met Facebook, stelt hij. „Mensen leunen achterover in hun stoel en zetten wat op internet. Tegen mensen die overlast ervaren, zou ik willen zeggen: meld dat rechtstreeks aan mij.”