Volledig scherm
Zeker van bovenaf valt het grote kruis op het dak van De Fakkel wel op. © Slim Opgewekt

Gereformeerde basisschool in Almelo verpakt boodschap in schooldak

ALMELO - Dat De Fakkel een gereformeerde basisschool is, was niet direct aan de buitenkant te zien. Sinds kort is dat veranderd. Zonnepanelen in de vorm van een reusachtig kruisbeeld laten geen enkel misverstand bestaan over de grondslag van de school. 

Elke keer als Dirk Dreschler de afgelopen jaren op zijn racefiets het plein van De Fakkel afreed, keek hij nog één keer achterom naar dat kale dak. Altijd weer een teleurstelling. Wat wilde de schooldirecteur daar graag zonnepanelen zien. De 30 kilometer lange fietstocht naar huis begint tegenwoordig met een vrolijke noot. De droom is namelijk uitgekomen. Het dak ligt vol en de school draait grotendeels op zonne-energie. 

Geloof zichtbaar

En de zonnepanelen in de vorm van een kruis? Geen lolletje, maar een serieuze zaak. „We denken al langer na over hoe we onze geloofsidentiteit wat zichtbaarder kunnen maken. Ons idee van duurzaamheid komt ook voort uit onze overtuiging. Als christenen moeten we goed zorgen voor de schepping”, zegt Dreschler. „Onze wensen hebben we daarom ook neergelegd bij Slim Opgewekt. Dat bedrijf voerde de verduurzaming van het gebouw uit. Dit was het legplan waarmee ze over de brug kwamen.” 

Poll

Kruis op dak: gereformeerde basisschool in Almelo verpakt boodschap in schooldak

  • Creatief, grappig en goed voor het milieu: complimenten! (32%)
  • Wat een onzin, misbruik zonnepanelen niet voor je eigen geloofsovertuiging (25%)
  • Mooi of lelijk: je doet er niemand kwaad mee, vanaf de grond is het amper zichtbaar (43%)
1237 stemmen

De reacties op de opvallende vorm waren vrijwel allemaal positief. „Dat zijn ze nu nog. Ik heb er in elk geval geen onvertogen woord over gehoord.”

De panelen op het dak maken onderdeel uit van een veel grotere duurzaamheidsoperatie, legt de directeur uit. „Als je iets doet, moet je het ook goed doen. Het project gaat dan ook verder dan de ingrepen aan het gebouw. We hebben er voor onze leerling een heel lesprogramma omheen gebouwd. Ook hangt er in de hal een scherm waarop kinderen en leerkrachten de hele dag kunnen zien wat er op het dak aan energie wordt opgewekt.”    

Quote

De verduurza­ming stopt niet bij het gebouw. We hebben er een heel lesprogram­ma voor de leerlingen omheen gebouwd

Dirk Dreschler, Directeur

Zo is er in het schoolgebouw interactieve led-verlichting geplaatst die de leraren daadwerkelijk tijdens hun lessen kunnen gebruiken. „Dat doen ze door de Educube te gebruiken. Dat is een grote dobbelsteen, waar de lichtinstallatie op reageert. Wil de juf of meester aandacht op het digiboard? Dan draait hij of zij de kubus op het plaatje van de beamer. Dan dimmen in het hele lokaal de lampen, behalve die boven het digiboard, zodat de kinderen daar hun aandacht op vestigen.” Is er een toets gaan de gang, is er een kubuskant met een brein erop. „Dan gaat er een soort blauwgroen licht branden dat beter is voor de concentratie.”

Pilot 

De Fakkel is de eerste school van scholenvereniging De Oosthoek die de verduurzaming zo rigoureus doorvoert. „Wij vormen de pilot. Over een tijdje gaan we evalueren en dan bepaalt De Oosthoek of ook de andere basisscholen deze weg inslaan.”

De kersvers verduurzaamde school wordt aanstaande vrijdag officieel geopend voor de leerlingen. Wie de basisschool eens van binnen wil bekijken, kan op 5 maart terecht tijdens het open huis.