Een nieuwe toiletunit zoals die op de foto kost vele tienduizenden euro’s.
Volledig scherm
Een nieuwe toiletunit zoals die op de foto kost vele tienduizenden euro’s. © Marco De Swart

Hardnekkige weigering bouw openbaar toilet ergert raad Almelo mateloos

ALMELO - Nee, nee en nog eens nee. Wethouder Jan Martin van Rees had er wat meer woorden voor nodig donderdagavond, maar daar kwam zijn beantwoording kort door de bocht op neer, toen de bouw van een openbaar toilet in het centrum van Almelo ter sprake kwam. 

Van Rees liet dit jaar al meerdere keren weten dat de gemeente Almelo geen geld heeft voor de plaatsing of bouw van zo’n openbaar toilet. Frappant, want begin 2016 belandde er al een motie bij het Almelose college op tafel, om voor een nieuwe toiletvoorziening te zorgen. Een openbaar toilet is vooral belangrijk voor mensen met bijvoorbeeld darm- of blaasproblemen. „En als wij zo’n motie aannemen, dan heeft u dat ook gewoon uit te voeren”, zei een snibbige Patricia Pol (Forum voor Rechts) „Dat er nu opeens geen geld is, is gewoon lulkoek.”

Geld is er niet

De wethouder gaf aan echt geen opties te zien voor een nieuwe wc. „Dat kost zo zestig-, zeventig- of tachtigduizend euro en als we een geheel nieuwe unit willen plaatsen zo twee ton. Dat geld is er nu niet. Helaas.” Van Rees haalde nogmaals aan dat er onlangs gesprekken zijn gevoerd met horeca-ondernemers en winkeliers. De meerderheid van de ondernemers heeft aangegeven best mensen met hoge nood te willen toelaten, zonder dat ze een consumptie aanschaffen. Daar bebording of een sticker voor ophangen, willen ze echter niet. „Daar moeten we dus wat op zien te vinden. Al zijn er natuurlijk meer openbaar toegankelijke toiletten waar iedereen terechtkan, dan het beeld dat overal geschetst wordt. De Hema, het Huis van Katoen en Nu, het stadhuis en de parkeergarage Stadsbaken zijn bijvoorbeeld mogelijkheden.” 

Plan Dieneke Steenbergen

Het plan van de bekende Almelose toiletjuffrouw Dieneke Steenbergen verwees Van Rees alvast voorzichtig naar het rijk der fabelen. Zij wil de twee wc’s in het havenblok met eigen geld opknappen en de toiletten zelf wel onderhouden. Vrijwillig. „Ik ben daar afgelopen week wezen kijken met iemand van de afdeling vastgoed en ik vrees dat er niets meer aan die wc’s te redden valt. De riolering is afgesloten en het is er al met al een puinhoop. Niets werkt nog.” 

Bert Hümmels van Leefbaar Almelo tikte de wethouder vervolgens op de vingers. „Ik heb begrepen dat er met die riolering niets mis is en dat er best wat van te maken valt. Dat het er niet uitziet, betekent een kleine investering in nieuwe toiletten.” Waarop Van Rees aangaf dat een tweetal wc’s niet officieel de boeken in kunnen als openbare toiletvoorziening. „Zo’n voorziening bestaat uit meerdere toiletten voor dames en heren en een speciaal toilet voor gehandicapten. Die ruimte is daar niet. Het is bijna absurd om daar iemand met een schoteltje voor geld te installeren. Echt absurd.”

Nog een voorstel

De kans bestaat dat Van Rees alsnog met het vraagstuk aan de slag is, want D66 en Partij Vrij Almelo hebben nog een motie in de aanbieding om het college nogmaals op te dragen in elk geval voor één nieuw openbaar toilet te zorgen. Daarover beslist de gemeenteraad later donderdagavond. De wethouder zei daarover nogmaals dat hij dit in 2020 niet voor elkaar kan krijgen. „Maar ik wil wel toezeggen dat we begin 2020 weten wanneer dit wel gaat lukken.”

  1. Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’
    PREMIUM

    Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’

    ALMELO/BORNE/ENTER – Autobedrijf AutoVen is uitgelopen op een fiasco. De zaak aan de Twentelaan in Almelo is al na vier maanden gesloten. Rudy en Harriëtte van de Ven zijn naar eigen zeggen met de verkeerde mensen in zee gegaan. Die personen betichten op hun beurt het autobedrijf van allerlei duistere zaakjes. De politie heeft het in onderzoek en kwam deze vrijdag bij het Enterse bedrijf van Van de Ven in actie wegens een bedreiging.