Met een kraan worden de damwandplaten uit het water getrokken en heeft de binnenstad van Almelo weer een haven.
Volledig scherm
Met een kraan worden de damwandplaten uit het water getrokken en heeft de binnenstad van Almelo weer een haven. © Bert Kamp

Hart van Almelo heeft weer kanaalwater

ALMELO - De verbinding met de Waterboulevard in Almelo is een feit. Kanaalwater spiegelt nu aan het Marktplein. Na ruim vijftig jaar heeft Almelo weer een haven in de binnenstad.

De meeste inwoners zullen het niet in de gaten hebben gehad, maar het was maandag een memorabele dag voor Almelo. Met een kraan zijn de lange stalen damwandplaten uit het water getrokken, nabij de Kretavijver. Daarmee is het nieuwe deel van de Waterboulevard verbonden met het oude deel. Het water in de nieuwe havenkom is op peil gebracht.

Stadstribune

"Het is een belangrijke stap", zegt wethouder Jan Martin van Rees (LAS). Ofschoon het kanaalwater nu in het hart van de stad stroomt, is de havenkom nog niet gereed. "Deze week wordt de stadstribune verder afgebouwd. Met natuursteen uit China." Het gaat daarbij om de witte treden aan de rand van de havenkom, die de vorm hebben van een tribune. Publiek kan er straks op plaatsnemen om naar een voorstelling te kijken. Een drijvend ponton in de havenkom dient als podium voor optredens. "Een flink podium. Groot genoeg voor een bigband", aldus de wethouder.

Bomen

De reconstructie van het Marktplein is inmiddels grotendeels voltooid. "Dit najaar planten we ook bomen", zegt Van Rees. Daarbij gaat het om een flink uit de kluiten gewassen plataan op het plein met daaromheen een bank en om twaalf bomen aan de zijkant.

Vervolgens krijgen het Marktplein en de haven nieuwe verlichting. Als kers op de taart wordt begin volgend jaar een kunstwerk met drie ijsvogels bij de havenkom geplaatst. In het voorjaar wordt de haven aan het Marktplein geopend met een feestweek.

TT-2019-013659 ALMELO - damwandplaten tussen oud- en nieuw stuk Waterboulevard worden weggetrokken, zodat water naar nieuwe havenkom aan Markt kan stromen. EDITIE: ALMELO FOTO: BERT KAMP BK20191007
Volledig scherm
TT-2019-013659 ALMELO - damwandplaten tussen oud- en nieuw stuk Waterboulevard worden weggetrokken, zodat water naar nieuwe havenkom aan Markt kan stromen. EDITIE: ALMELO FOTO: BERT KAMP BK20191007 © Bert Kamp