Volledig scherm
PREMIUM
In het Hagenpark bij het Almelose Indiëmonument is woensdag een grote herdenking voor gevallen strijders. Indiëherdenking. © Lenneke Lingmont

Het Indiëmonument in Almelo wordt verplaatst, maar waarnaartoe?

5 vragen aanALMELO - De leden van de commissie Indië Monument Almelo staan woensdag samen met veteranen, nabestaanden en anderen stil bij de uit Almelo afkomstige gesneuvelden in voormalig Nederlands-Indië. Of de herdenking volgend jaar op dezelfde plek is in het Hagenpark, is de vraag. Het Indiëmonument wordt namelijk verplaatst. Waarnaartoe exact, is nog onduidelijk, zegt organisator Sylvia Jannink.

1   Waarom kan het Indiëmonument niet op dezelfde plek blijven staan?

Sylvia Jannink: „De transformatie van het Hagenpark tot doe-park is in volle gang. Het Natuurhus wil vlak bij het monument een paviljoen plaatsen. Als dat gebeurt, is er geen ruimte voor een herdenking. Samen met de gemeente en het Natuurhus zijn we nu op zoek naar een nieuwe plek. Er is een idee om het monument in één van de hoeken te plaatsen, maar dat is geen optie. De ruimte is beperkt en er zijn geen vluchtwegen. We onderzoeken nu of we een plek naast het doe-park kunnen gebruiken, al dienen we goed na te denken over de invulling. Een monument heeft een plechtig tintje en dat komt misschien vreemd over naast een druk park. Toch gaan we er vanuit dat het goed komt.”