De historische Slag om Ruigenrode was dit jaar onderdeel van historisch festival Almelo in het Schelfhorstpark.
Volledig scherm
De historische Slag om Ruigenrode was dit jaar onderdeel van historisch festival Almelo in het Schelfhorstpark. © Robin Hilberink

Historisch Festival winnaar Stadsprijs Almelo

ALMELO - Het Historisch Festival heeft de Stadsprijs 2019 gewonnen. De tweejaarlijkse publiekstrekker in het Schelfhorstpark troefde de twee andere genomineerden, Stichting De Eethoek en de Zomerschool voor Senioren, in de finale af.

Burgemeester Arjen Gerritsen reikte de prijs vrijdagmiddag uit als apotheose van een druk bezochte publieksbijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis. Daarin werden de genomineerden uitgebreid in de spotlights gezet, onder meer met videopresentaties en live interviews.

Topevenement

Het Historisch Festival werd door juryvoorzitter Peter van der Hout omschreven als een „geweldig spektakel dat van structurele waarde is voor Almelo”. Het gratis toegankelijke, laagrempelige publieksevenement, wordt gezien als een topattractie met regionale uitstraling. Ook de educatieve component, die wordt ingevuld door een samenwerking met het onderwijs, scoort hoog.

De prijs bestaat uit een sculptuur van kunstenaar Robert Jansen en een geldbedrag van 3.000 euro. De stadsprijs wordt sinds 1997 eens in de twee jaar uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer Het Huis van Kantoen en Nu, de Almelose Ruiterdagen, de Stichting HobNob, de Stichting Atelierroute Almelo, de Geleraaf en het Beeklustpark.