Volledig scherm
De kantine bij de ijsbaan gaat straks een stuk beter op in het landschap. © Lars Smook

IJsliefhebbers in Bornerbroek zitten ondanks gebrek aan ijs niet stil en verbouwen kantine

BORNERBROEK - Voorman Henk de Jong van IJsbaan ’t Linthorst in Bornerbroek heeft de hoop op een ijzig koude winter al opgegeven. Misschien dat er in februari nog een kort momentje vorst in het vat zit, maar dagenlang schaatsen in Bornerbroek is er dit jaar waarschijnlijk niet bij. Niet dat het bestuur van de ijsbaan stilzit. Integendeel. „We gaan de kantine flink verbouwen.”

De aanpak van de ijsbaankantine is een meerjarenplan. Zo is in 2013 een nieuwe berging op het terrein gebouwd. Bekostigd uit de inkomsten van die ijzig koude topwinters in 2010 en 2011. „In 2015 hebben we het dak van de kantine aangepakt”, zegt De Jong. 

„In maart zijn de zijwanden aan de beurt. Die gaan we compleet vernieuwen met super geïsoleerde wanden. Nog een voordeel is dat het gebouw door die ingreep veel beter in het landschap opgaat en duurzamer wordt. Zeer belangrijk tegenwoordig.” 

Flink wat kosten

De voorzitter en andere betrokkenen steken voor een deel zelf de handen uit de mouwen, maar de update van het pand brengt wel flink wat kosten met zich mee. Om en nabij de 10.000 euro, verwacht De Jong. Dat bedrag hebben de beheerders van de ijsbaan inmiddels bij elkaar gesprokkeld. Onder meer door het Glazen Café Bornerbroek, waar ’t Linthorst 5.000 euro aan te danken heeft. 

85 ondernemers

Ook gaat een grote groep ondernemers uit het dorp meebetalen aan de verbouwingsplannen. „Maar liefst 85 bedrijven gaan ons de komende jaren sponsoren. Dat stopt dus niet bij deze renovatie. Door hun bijdragen kunnen we onze jaarkaarthouders in de toekomst een ijsgarantie aanbieden”, legt de voorzitter uit.  „Is er een jaar geen ijs? Dan kunnen ze een keer gratis met ons mee in de bus naar de Enschedese ijsbaan, waar natuurlijk altijd geschaatst kan worden.”

De kinderen

De Jong vindt het vooral belangrijk voor kinderen. Want de jonge bezoekertjes vormen een belangrijke doelgroep voor ’t Linthorst. „Niet alleen uit Bornerbroek, maar ook uit Almelo en andere omliggende plaatsen. Waarom? Omdat onze ijsbaan heel toegankelijk is. Bij ons gaat het niet om loeihard schaatsen, maar om plezier op het ijs. Hier mag je namelijk wel met je stoel het ijs op, als je het niet zo goed kan.”