Volledig scherm
De rechtbank in Almelo. © Lars Smook

Internationale klucht rondom ‘gestolen’ vrachtwagen in rechtbank Almelo

ALMELO - Eén chassisnummer, twee verhalen, één gedupeerde: een Kroatische ondernemer koopt een ‘gestolen’ vrachtwagen en sleept daarna het grote Mercedes voor de rechter. In Almelo, waar de verwarring uiteindelijk alleen maar groter wordt.

Een Kroatische vervoerder die in Nederland een Duitse vrachtwagen koopt, en enkele maanden een geschil heeft met een Italiaanse dealer. Dit ‘rondje Europa’ speelde zich gisteren af in de Almelose rechtbank. De inzet? Het terugkrijgen van een vrachtauto die al maanden onbruikbaar is, omdat hij als gestolen staat geregistreerd.

Het zit zo: het Kroatische vervoersbedrijf Pervan kocht in juni vorig jaar een Mercedes-vrachtwagen bij het Wierdense autobedrijf van Antonio Silva van der Veen. Die kocht de auto op zijn beurt enkele maanden eerder van een Mercedesdealer in Napels, genaamd D.E. Truck.

80.000 euro

Als Pervan enkele maanden in de vrachtauto heeft gereden, wordt hij onverwachts bij de Kroatische grens tegengehouden. Zijn truck is in Italië als gestolen opgegeven, en hij mag er niet meer in rijden. Hij gelooft zijn oren niet, want hij heeft Van der Veen voor de Mercedes 80.000 euro betaald.

Terwijl niets anders rest dan het voertuig stil te laten staan - met gederfde inkomsten als gevolg - wil hij weten hoe het kan dat zijn nieuwe truck als gestolen staat geregistreerd. Om daar achter te komen rest hem na meerdere informatieverzoeken niets meer dan een gang naar de rechter.

Daar moesten gisteren niet alleen Silva van der Veen, maar wil ook Mercedes Benz Nederland en Duitsland, moederbedrijf Daimler en het Italiaanse D.E. Truck verschijnen. Die moeten volgens Pervan alle informatie over de truck afstaan, zodat hij zijn eigen onschuld kan bewijzen en de truck terug kan krijgen.

Onduidelijkheid

Als alle informatie op tafel ligt, blijkt dat Mercedes en Daimler niets aan de zaak kunnen doen. Silva van der Veen lijkt ook ‘schoon’ te zijn: hij levert bonnen waaruit de eerlijke aankoop bij D.E. Truck blijkt. Toch wordt de onduidelijkheid in de rechtszaal alleen maar groter: de Italianen van D.E. Truck verklaren namelijk de vrachtauto helemaal niet te hebben geleverd aan Van der Veen, maar te hebben verhuurd aan een bedrijf uit Milaan. En toen er niet betaald werd, volgde aangifte van diefstal.

Zijn er dan twee trucks? „Nee”, zegt de advocaat van D.E. Truck.. „Mijn cliënt heeft geleverd aan het bedrijf uit Milaan, en kent de vrachtauto van Silva van der Veen helemaal niet.”

Kroaat Pervan en zijn advocaat weten genoeg: in Almelo kan het truckmysterie niet worden ontrafeld. Een stap naar de Italiaanse rechter volgt. Want het antwoord moet in Napels te vinden zijn. „En ondertussen staat een gloednieuwe truck weg te rotten", aldus de advocaat. „Wat D.E. Truck hier beweert is te zot voor woorden.”