Onderzoek na de dood van Herman Smit in Wierden
Volledig scherm
Onderzoek na de dood van Herman Smit in Wierden © Bert Kamp

Kleinzoon (17) vermoordde Wierdense opa met 38 messteken

ALMELO/WIERDEN - De 17-jarige kleinzoon van Herman Smit uit Wierden is veroordeeld tot twee jaar celstraf en jeugd-tbs voor het vermoorden van zijn opa, op 8 november 2018. Dat is de maximale straf in het jeugdstrafrecht. Het Openbaar Ministerie wilde dat hij als volwassen berecht zou worden en had 7 jaar cel geëist.

De jongen bracht zijn opa in november vorig jaar op gewelddadige wijze om het leven; onderzoek wees uit dat hij hem 38 keer met een mes gestoken had, in het hoofd, de hals, het bovenlichaam en in ledematen. De jongen heeft de daad bekend, een financieel conflict tussen zijn ouders en Smit was voor hem aanleiding zijn opa te doden.

Volgens de rechtbank handelde de jongen met voorbedachten rade en is er sprake van moord, niet van doodslag. De jongen sprak met zijn ouders over de gevolgen die de dood van opa voor het financiële conflict zou hebben. Hij kocht samen met zijn moeder het mes en de handschoenen die hij gebruikte, en schafte wasbenzine of terpentine aan om na de daad zijn kleding te verbranden. Ook vertelde hij, aldus de rechtbank, aan zijn moeder en een vriend, dat hij het delict ging plegen.

Daarna pakte hij zijn brommer en reed met het mes naar het huis van zijn opa. Twee keer reed hij langs, omdat hij twijfelde, zo verklaarde hij. Een half uur lang vroeg hij zich, zittend in het gras, af of het wel goed was, waar hij mee bezig was. Daarna trok hij de latex-handschoenen aan, ging naar het huis van opa en stak hem neer. “Dat het zijn opa was, en dat hij hem welbewust heeft opgeofferd vanwege een familiair financieel conflict, maakt de daad des te schokkender”, aldus de rechtbank. 

‘Nagedachtenis beschadigd’ 

In de behandeling van de zaak, drie weken geleden, voerde hij aan dat hij in zijn jeugd door zijn opa seksueel misbruikt is. Die beschuldigingen heeft hij volgens de rechtbank uitsluitend geuit om strafvermindering te krijgen. In geen enkel onderzoek is ook maar een aanwijzing voor misbruik gebleken. “Hij heeft de nagedachtenis aan zijn opa door zijn ongefundeerde aanklacht beschadigd”, aldus de rechtbank.

Hij handelde alleen, volgens de rechtbank. De jongen kreeg geen opdracht of een specifiek verzoek om zijn opa van het leven te beroven. Hoewel het dossier diverse aanwijzingen bevat van betrokkenheid van zijn moeder kan medeplichtigheid niet wettig en overtuigend worden bewezen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Het Openbaar Ministerie had in de rechtszaak gevraagd om behandeling volgens het volwassen strafrecht, en 7 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist, maar de rechtbank oordeelde anders. Zij zien de kleinzoon als een minderjarige, met zeer complexe persoonlijkheidsproblemen, die verminderd toerekeningsvatbaar is. Aan zijn stoornissen moet hij langdurig behandeld worden, in een kleinschalige setting, voor hij kan terugkeren in de maatschappij.

De rechtbank gaf daarnaast aan dat de keuze voor het jeugdstrafrecht – en de relatief lichte detentie van twee jaar - vanuit oogpunt van vergelding voor de nabestaanden van Smit zwaar kan vallen. “Maar hij moet niet pas, gezien zijn jonge en leerbare leeftijd, pas na een langdurige, kale detentie aan behandeling beginnen.”

De jongen zelf – inmiddels 18 jaar - was bij de uitspraak niet aanwezig. Zijn advocaat Thijs Geerdink wel. Hij pleitte tijdens de rechtszaak voor behandeling volgens het jeugdstrafrecht en is dan ook tevreden met de keuze van de rechtbank. Hij noemt het ‘prima maatwerk’, ziet de PIJ-maatregel (oftewel jeugd-tbs) als de beste manier om de jongen te helpen.

De nabestaanden, die de uitspraak geëmotioneerd aanhoorden, wilden tegenover deze krant niet reageren.

Zowel de officier van justitie, Carlo Dronkers, als de advocaat van de kleinzoon laten weten dat ze eerst de volledige uitspraak willen lezen, voor ze laten weten of ze in beroep gaan.