Volledig scherm
Het logo van Stone Island, één van de merken waar de Almeloër nepkleding van aanbood. © NurPhoto via Getty Images

Man (38) uit Almelo handelde in nepkleding van 27 topmerken

ALMELO - Een 38-jarige Almeloër moet boeten voor de handel die hij had in nepkleding. Bij een inval in een loods in Almelo vond de politie een grote hoeveelheid kleding. De rechter veroordeelde hem tot een taakstraf van 80 uur.

Op de labels van de in beslag genomen broeken en shirts stonden bekende namen als Nike, Adidas, Armani, Björn Borg, Diesel, G-Star, Louis Vuitton en vele andere bekende merken. Onderzoek heeft uitgewezen dat het het om vervalste merkkleding ging.

De inval was al op 6 juni 2016. Dinsdag moest Van D. zich verantwoorden bij de rechter. Het onderzoek naar de kleding werd onder meer gedaan door de ‘echte’ fabrikanten, zo bleek tijdens de strafzaak.

Herkomst

Van D. wilde na de inval in zijn loods aanvankelijk niets tegen de politie zeggen over de herkomst van de kleding. De lijst met spullen die de politie in de loods heeft gevonden. is indrukwekkend. Er is vervalste kleding van niet minder dan 27 merken gevonden, allemaal topmerken. 

Een broek van Ugg of Hugo Boss, of een shirtje van Tommy Hilfiger? Of kleding van Stone Island? Zelfs de verpakking van de spullen leek echt, maar was dat niet. Van D. kon het allemaal uit voorraad leveren. 

Nep-parfum

Naast de kleding werd in de loods ook parfum aangetroffen, die niet echt bleek. Tegen politierechter Erik Berg zei de verdachte dinsdagmorgen dat ‘echt’ en ‘nep’ steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden zijn. 

„De spullen komen uit Spanje. Maar ik deed ook aan ruilhandel, dan heb je er geen prijs bij.” Als ‘bewijs’ toonde hij dinsdagochtend nog enkele kwitanties van de kleding aan de rechter en officier van justitie. 

De officier van justitie vorderde een werkstraf van 200 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk Ze noemde de handelwijze van Van D. ‘kwalijk.’ „Hij doet het alleen voor geldelijk gewin.” 

Volgens raadsman Hans Speijdel stond het bij de aangetroffen kleding niet vast dat het om imitatie ging. Hij wees er in zijn pleidooi op dat justitie de zaak wel erg lang heeft laten liggen. 

 „Het is een zeer oud feit. In juli 2018 heeft mijn cliënt er pas voor het eerst iets van gehoord”, zei Speijdel. 

‘Beroep van gemaakt’

Volgens rechter Berg heeft Van D. van de verkoop van de vervalste merkkleding zijn beroep gemaakt. Dat het daadwerkelijk om vervalste merkkleding ging, is volgens de rechter ‘voldoende duidelijk’ geworden. 

Van D., die op dit moment in de Ziektewet zit na een auto-ongeval, werd door de rechter veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur. Bij het opleggen van de straf hield de rechtbank er rekening mee dat het lang heeft geduurd voordat de zaak uiteindelijk werd behandeld.