Volledig scherm
T © Emiel Muijderman

Met passie en precisie mixt Jareck uit Almelo zijn cocktails

ALMELO - Zwoele zomerse avonden nodigen uit voor een cocktail op het terras. Mojito’s, Blue Hawain, Tequila Sunrise en White Russian; Jareck van der Eem maakt ze met precisie.

Geconcentreerd schenkt Jareck suikersiroop en citroensap over het ijs in het hoge glas. Daarna, met behulp van een metalen maatbekertje, twee centiliter tequila. Achtereenvolgens dezelfde hoeveelheid witte rum, gin, cointreau en wodka. Een schijfje citroen, roerstaafje er in; en klaar is de Long Island Iced Thee. „Het lijkt op ijsthee, maar smaakt natuurlijk heel anders. Vergis je niet. Met vijf soorten sterke drank zit er flink wat alcohol in.” Met een prijs van 12 euro is Long Island dan ook de duurste op de kaart.

Juiste mix

Het is de eerste cocktail die deze zaterdagavond wordt bereid achter het speciaal ingericht barretje op het terras van café De Stam. Jareck (34) is specialist. Hij geeft - als gasten dat wensen - tekst en uitleg bij de long drinks. Hij vertelt waarom hij liever met een maatbeker werkt. „Bij een cocktail gaat het om de juiste mix. Bovendien kunnen de mensen zo zien wat ze krijgen.” Maar het geheim van een goede cocktail is meer; het draait ook om passie. „Voor mij betekent dat: alle aandacht. Op mijn eigen manier. Een cocktail bouw je op in het glas.” 

Cuba Libre

Jareck is geboren op Curaçao. „Mijn passie voor cocktails heeft daar vast mee te maken.” Hij drinkt zelf graag een Cuba Libre (cola met rum). Jareck kwam zeventien jaar geleden naar Nederland om een horeca-opleiding te volgen. Als vaste medewerker van De Stam heeft hij zijn draai gevonden. Hij weet dat sommige collega-cocktailbereiders er een showtje van maken. Het is niet Jarecks stijl. „Ik ben een bartender, geen flairtender.”