Hugo de Jonge.
Volledig scherm
Hugo de Jonge. © ANP

Minister De Jonge zet zich persoonlijk in voor ZGT-patiënt

ALMELO - Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zet zich er persoonlijk voor in dat een hulpbehoevende patiënt in ziekenhuis ZGT zo spoedig mogelijk naar een verpleeghuis kan. De man wacht hier al 100 dagen op. ,,Mogelijk krijgt deze meneer deze week te horen dat hij kan verhuizen’’, zegt arts Tim Verhagen van ZGT.

In ziekenhuis ZGT liggen in totaal zelfs 24 medisch uitbehandelde patiënten te wachten op een plek in een verpleeghuis. Ze houden onbedoeld een ziekenhuisbed bezet. Dat is maatschappelijk onaanvaardbaar, zegt Tim Verhagen.

Persoonlijk

Dinsdagavond belde minister Hugo de Jonge de ZGT-arts persoonlijk. Aanleiding was een bericht dat Tim Verhagen zondag op Twitter plaatste, waarin hij zijn onvrede uitte dat een oude, hulpbehoevende man al 100 dagen in ZGT ligt. ‘Hij is niet ziek. Maar thuis ging het niet meer. 100 dagen later is er geen mens of instantie die de ruimte heeft om voor hem te zorgen’, aldus de tweet.

Tweet

De Jonge was een van de honderden mensen die een reactie plaatste op sociale media. Dinsdagavond meldde de bewindsman in een nieuwe tweet dat vandaag alle betrokkenen bij elkaar komen om een oplossing voor de patiënt te regelen. ‘Het moet gaan lukken’, voegt hij eraan toe. De minister komt binnenkort ook naar Almelo om de kwestie in breder verband te bespreken.

Verhagen en ZGT willen niet alleen sneller passende zorg voor deze ene patiënt, maar ook voor 23 andere medisch uitbehandelde ouderen die in ZGT onbedoeld een ziekenhuisbed bezet houden. Allen wachten op een verhuizing. Maar de verpleeghuizen in de regio zitten vol. Vier van de 24 patiënten die in ZGT verblijven wachten al sinds eind februari of begin maart op een verhuizing. Voor negen van hen komt een dezer dagen een plek in het verpleeghuis vrij. Het is niet uitzonderlijk dat patiënten een maand te lang een ziekenhuisbed bezet houden voor ze terechtkunnen in hun permanente woonplek, zegt transfermedewerker Marie Anne ten Wolde van ZGT.

Bezoekuur

,,Als het gaat om gecompliceerde zorg, duurt het vaak nog langer’’, zegt Ten Wolde. „Deze mensen zitten in een uiterst vervelende situatie. Ze horen niet bij ons in het ziekenhuis. Vaak missen ze thuis enorm. Ze ontberen hun eigen omgeving en spullen en zijn afhankelijk van het bezoekuur.” Het tekort aan verpleeghuisbedden speelt niet alleen in Twente, maar in het hele land. Door de vergrijzing neemt het alleen maar toe, erkent ook minister De Jonge.