Na twee uur takelen staat de plataan op de nieuwe Almelose markt

VideoALMELO - De kruin van een plataan gaat komende zomer zijn schaduw werpen over het plaveisel van vernieuwde Marktplein. Gistermorgen is de boom gepoot in een speciale boombunker. Een hele operatie.

Letterlijk en figuurlijk heeft het planten van de plataan heel wat voeten in de aarde. De boom met een lengte van ruim twaalf meter wordt rond tien uur in een vrachtwagen het het Marktplein opgereden. De telescoopkraan staat gereed. Wat volgt is uitgekiend takelwerk, waarbij voorzichtig te werk wordt gegaan om de boom niet te beschadigen. De spectaculaire operatie trekt veel bekijks. Het planten van een grote boom in het centrum van Almelo is geen namelijk alledaagse bezigheid. Daarbij heeft Almelo kosten noch moeite gespaard met deze plataan. Al met al vergt de boom een investering van 20.000 euro. De een vindt het ‘waanzin’, voor de ander ‘mag het een paar cent kosten’.

Koeling

Na twee uur staat de plataan op de juiste plek;  in boombunker, die door de Amsterdamse firma Tree Ground Solutions is geleverd. „De boom staat midden in de stad, in een volle grond constructie, vergelijkbaar met een bossituatie”, legt manager Frans de Wit uit. „Bomen in de stad produceren zuurstof en vangen CO2 af. Door verdamping van water en schaduw van de boom is er koeling, hierdoor verbeteren we het welzijn van de mens in stedelijk gebied”, voegt de specialist toe. Hij voorziet dat de plataan doorgroeit naar ‘een mooie volwassen boom, die makkelijk 60 oud wordt’. Zo'n exemplaar drinkt tussen 850 en 1000 liter water per dag. Het water komt van het dak van een nabije horecagelegenheid. Via een pijp gaat het naar de boombunker.

Rondom plataan wordt een bank geplaatst, waardoor het zomers een plek is om in de schaduw te zitten. 

Volledig scherm
Twaalf meter hoge plataan wordt met behulp van telescoopkraan op Marktplein geplant. © Frans Nikkels
  1. Almelo moet gaan voor droneshow tijdens jaarwisseling
    PREMIUM
    Column

    Almelo moet gaan voor droneshow tijdens jaarwisse­ling

    Een drone van de brandweer stortte vorig weekeinde neer in het Sluitersveld. Gelukkig raakte niemand gewond. Het was een lullig incident in de zoektocht naar een vermiste man. Drie dagen later kwam de gemeenteraad met het idee om de jaarwisseling in de stad op te sieren met een droneshow. Die timing leek wat ongelukkig. Maar geen nood. Naar verluidt worden de drones van de plaatselijke brandweer niet ingezet bij een mogelijke hightechlichtshow tijdens de viering van oud en nieuw dit jaar in Almelo.