Volledig scherm
Kort na het middaguur van dinsdag 19 september verricht de politie uitgebreid onderzoek bij een woning ter hoogte van de kruising van de Rietstraat en de Violiersstraat in Almelo. Er is op de woning geschoten. © GinoPress B.V.

Nieuwe getuige uit Almelo in liquidatieproces: ‘Ze zochten mijn familie op’

Een nieuwe getuigenverklaring werpt een ander licht op de reeks liquidatiepogingen in 2017 in Enschede en Almelo. De getuige uit Almelo stelt dat, meer dan de politie denkt, híj het doelwit is geweest. De politie heeft de man woensdag gehoord.

Enschede en Almelo werden twee jaar geleden opgeschrikt door een reeks van beschietingen van mensen en huizen en van brandstichtingen. Volgens het Openbaar Ministerie is drugsbaas Simo D. uit Enschede er de opdrachtgever voor. Zijn bende voert een strijd tegen een groep mannen met banden met Satudarah.

Een nieuwe getuige heeft vandaag bij de politie een uitvoerige verklaring afgelegd. Ook heeft hij kort met Tubantia en RTV Oost gesproken. Een groot aantal moordpogingen was volgens hem voor hem bedoeld.  „Mij konden ze niet pakken, dan gaan ze naar je familie”, zei hij.

Achterom kijken

De getuige vertelde dat hij het leven waarin hij altijd maar achterom moet kijken en een wapen moet dragen, zat is. Hij wil zich inzetten in de begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking. En hij wil zich richten op zijn zoontje. Jaren heeft hij bij hem uit de buurt moeten blijven om te voorkomen dat hij slachtoffer zou worden. 

Om de veiligheid in Twente te herstellen heeft de politie de afgelopen jaren zo snel mogelijk betrokken mannen proberen vast te zetten. Inmiddels zijn strafzaken tegen de handlangers van de zich soms ‘godfather’ noemende D. begonnen. Daarbij heeft de rechtbank tegen enkele brandstichters al langdurige gevangenisstraffen voor poging tot moord opgelegd.

Quote

Mij konden ze niet pakken, dan gaan ze naar je familie

Nieuwe getuige

Opwinding

Dinsdag stonden in een proforma-zitting twee mannen terecht voor schietpartijen in Enschede, Gronau en Almelo. Er ontstond opwinding toen een man op de publieke tribune achter glas gebaren begon te maken die officier van Justitie Sandra Leusink als bedreigend ervoer. De man werd van de tribune gehaald en ondervraagd.

Het bleek om een bekende van de politie te gaan, die zegt zowel doelwit als getuige te zijn. Hij vertelde dat zijn gebaren waren bedoeld voor de verdachte Johannes W. (38). Maar hij zei ook dat hij meer informatie over de onderzochte en nog meer liquidatiepogingen heeft. Ter plekke maakten de rechercheurs die de misdrijven onderzochten een afspraak voor een getuigenverhoor woensdagochtend.

Kalasjnikov

De getuige uit Almelo had zoveel te vertellen dat het voor de ochtend geplande verhoor ’s middags werd voortgezet. Hij legde uit dat de kalasjnikov die de hitmen van Simo D. in Emmen ophaalden, bedoeld was om hem om het leven te brengen. Er zou een bedrag van 150.000 euro op zijn hoofd zijn gezet. Politie en Justitie gingen er vanuit dat de kogels voor een kopstuk van  Satudarah uit Enschede waren bedoeld.

Bovendien had hij informatie over een brandstichting in de woning van zijn moeder, die plaats had in dezelfde periode als andere brandstichtingen. Er werd een vloeistof door de brievenbus gespoten en aangestoken. Door snel optreden van zijn zus kwam moeder met de schrik vrij. Hij is ervan overtuigd dat ook deze moordpoging voor hem bedoeld was.

Steen

De getuige beschreef hoe bij zijn broer een steen door de ruit werd gegooid, die op het hoofdkussentje van een gelukkig leeg kinderbedje terecht kwam. Ook het huis van zijn ex werd beschoten. De getuige wees erop dat er een bepaald ritme in de momenten van aanslagen door de clan van D. zitten en dat de brandstichting bij zijn moeder daar naadloos in past.

Bendeoorlog

Het Openbaar Ministerie bevestigt de brandstichting in het huis van de moeder van de getuige. Er is daarvan aangifte gedaan en de politie heeft onderzoek verricht maar dat leverde onvoldoende op om verdachten te kunnen aanwijzen. Volgens het OM zijn er nog veel meer serieuze incidenten geweest die te duiden zijn als uitingen van de bendeoorlog, maar waarin onvoldoende bewijs is om verdachten aan te houden.

Proces

Het is niet te zeggen wat de getuigenverklaring voor het proces betekent. De bedoeling is dat de inhoudelijke behandeling 11 november begint. Er is twee dagen voor uit getrokken en een uitloopdag is vastgelegd. Officier van Justitie Karel de Valk zei dat ook de vermeende opdrachtgever Simo D., die nu nog in Duitsland vast zit, zal worden vervolgd. D. komt over enkele maanden in Duitsland vrij, maar het is volgens De Valk niet de bedoeling dat hij ook maar één stap in vrijheid zet. Hij zal onmiddellijk worden gearresteerd in de liquidatiezaak.