Het debatprogramma 'Nieuwe Liefde' van initiatiefnemer Clara Blaauw en Ank le Noble viert het eerste lustrum.
Volledig scherm
Het debatprogramma 'Nieuwe Liefde' van initiatiefnemer Clara Blaauw en Ank le Noble viert het eerste lustrum. © Lars Smook

Nieuwe liefde Almelo trapt af en viert feest

ALMELO - Het is feest dit jaar bij De nieuwe liefde in Almelo. De lezingenserie in combinatie met lekker eten, viert dit jaar haar eerste lustrum. Op 19 oktober wordt het zesde seizoen ingeluid met Christien Brinkgreve, hoogleraar sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, en schrijfster van het boek Het raadsel van goed en kwaad.

Het idee voor De nieuwe liefde Almelo komt van Clara Blaauw. „Ik was vijf jaar geleden in Amsterdam en kwam daar bij De nieuwe liefde. Die is opgericht door theoloog Huub Oosterhuis. Ik zag dat daar en dacht, dat wil ik ook wel in Almelo. Het is een centrum voor debat, bezieling, kunst en cultuur. We willen de mensen graag beroeren. Zo zijn we begonnen. We doen het samen met Hof 88 en het Theaterhotel.”

Extraatje

Volgens haar biedt De nieuwe liefde in Almelo nog iets extra’s. „We proberen mensen met elkaar te verbinden. Kijk, naar een bioscoop of een theater ga je altijd met anderen. Maar bij ons kun je ook in je eentje binnenlopen.  Het is laagdrempelig. We beginnen altijd rond half zes. Ik verwelkom mensen en probeer ze, als ze alleen zijn, met anderen te verbinden. Om zes uur gaan we dan naar de kapel van Hof 88 en daar is het programma. We zitten aan lange tafels en proberen in ongeveer anderhalf uur discussies op gang te brengen. Vaak is er ook muziek bij. Daarna eten we samen aan lange tafels. We hebben per keer zo’n 50 tot 60 deelnemers.”

Steun

De nieuwe liefde draait prima maar het blijkt wel lastig om voldoende geld bij elkaar te brengen.  De 12,50 euro voor het eten en de 5 euro entree zijn niet genoeg om de kosten te dekken. „Daar zijn we best nog druk mee, dus het zou mooi zijn als we nog wat meer steun zouden kunnen krijgen. In december doet we wat extra’s omdat we jarig zijn.”

habitué
Christien Brinkgreve.
Volledig scherm
habitué Christien Brinkgreve. © Peter Smith