Volledig scherm
PREMIUM
Een Oldenzaalse drankgroothandel maakte bijna een half miljoen euro over naar de verkeerde bankrekening. © Taina Monteiro

Oldenzaalse drankenhandel voor half miljoen geflest: ‘Hiervoor was hulp van binnenuit nodig’

ALMELO - Horecagroothandel De Monnik uit Oldenzaal werd op geraffineerde wijze opgelicht: met een fout rekeningnummer, een zogenaamde aandelenverkoop en de aankoop van kilo's goud. Op die manier gingen Benjo K. (44) en Nicolaas S. (51) er volgens justitie met 468.000 euro vandoor. Tegen de mannen werd vrijdag twee en tweeënhalf jaar cel geëist.

Eind 2015 kreeg De Monnik ineens post van een belangrijke leverancier. In de brief staat het verzoek om openstaande facturen vanaf dat moment op een nieuwe rekening over te maken. Het rekeningnummer, waarop al jaren de facturen werden betaald, was namelijk veranderd.

Zo gezegd, zo gedaan: binnen enkele weken wordt er bijna een half miljoen overgemaakt. Tot de leverancier ineens naar Oldenzaal belt met de vraag waar het geld blijft. Er is namelijk al weken niets betaald. Dan komt de aap uit de mouw: het zogenaamde nieuwe rekeningnummer was helemaal niet van de leverancier, maar van het beveiligingsbedrijf van Benjo K. uit het Drentse Erica. Door snel handelen weet de ABN Amro nog 200.000 euro terug te halen.