Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Opnieuw uitstel strafzaak schizofrene man uit Almelo die broer stak met schilmesje

ALMELO - De strafzaak tegen de schizofrene en drugsverslaafde Ziya E. (30) is opnieuw uitgesteld. Deskundigen adviseren een tbs met voorwaarden, maar een rapport met een behandelplan ontbreekt nog. Almeloër E. zou op 4 februari vorig jaar zijn eigen broer met een aardappelschilmesje gestoken hebben en zit sindsdien in voorarrest op verdenking van een poging tot doodslag.

De neergestoken broer was samen met zijn moeder naar de kamer van Ziya gekomen, ze maakten zich ongerust. “Ik zei al dat ze niet moesten komen, maar ze kwamen toch. Ze namen me mee om te dingesen en dat wilde ik niet. Toen heb ik een mesje gepakt. Maar ik heb hem niet gestoken, hij viel me aan en liep in het mes”, zei E. dinsdag tegen rechtbankvoorzitter Arco Jordaans en zijn collega’s. “Ik wilde hem alleen maar bang maken.” Dat de broer in het mes liep lijkt onwaarschijnlijk, de man liep een wondje aan de achterkant van zijn nek op.

Extra medicatie

E. was niet altijd goed te volgen in de rechtszaal. Het ontlokte de vraag of hij misschien extra medicatie toegediend had gekregen in aanloop naar de voor hem spannende zitting. E. antwoordde ontkennend. Na mislukte pogingen om hem te laten onderzoeken door deskundigen, lukte het recent wel. De gedragsdeskundigen komen met een tbs met voorwaarden advies. E. betwiste de belangrijkste conclusies in het rapport, de verslaving en de schizofrenie. “Ik denk dat zij een verkeerd beeld van me hebben.” Dan merkt hij op; “dat ik al 12 maanden zit dat vind ik al raar, krijg ik geen schadevergoeding hiervoor?”

De rechtbank gaat op 25 februari verder met de strafzaak. Officier van justitie Geert Steeghs belooft zijn uiterste best te doen om dan een behandelingsadvies van de reclassering klaar te hebben. Hij refereert aan een rechtszaak 7 jaar geleden, toen stak E. op het meubelplein in zijn woonplaats iemand neer. Hij belandde toen uiteindelijk verplicht in een psychiatrische kliniek.