De drukbezochte markt in Almelo op zaterdag 14 maart, vlak voor de strenge coronamaatregelen werden afgekondigd.
Volledig scherm
De drukbezochte markt in Almelo op zaterdag 14 maart, vlak voor de strenge coronamaatregelen werden afgekondigd. © Robin Hilberink

Oproep op sociale media: ‘Schrap markt in Almelo komende weken’

ALMELO - Dat er in hartje Almelo nog steeds op donderdag en zaterdag markt is, roept zeer wisselende reacties op. Zeker op sociale media. Onder meer vanuit de lokale politiek klinkt nu de oproep om de weekmarkt de komende tijd te schrappen, zolang het coronavirus onder ons is. 

De oproep komt uit de koker van de partij Democraten.Nu van raadslid Fred Gerritsen. Een van de redenen voor het verzoek is de vervroegde sluiting van de Haagse Markt, woensdagmiddag. Daar trokken bezoekers zich weinig aan van de maatregelen en kwamen ze in grote getale naar de stad. 

Door de grote drukte was het bovendien moeilijk voor mensen om 1,5 meter uit elkaar te lopen. Reden genoeg voor burgemeester Remkes om de markt te sluiten. 

In Enschede zijn de markten inmiddels ook afgelast.

Wisselende reacties

Democraten.Nu zet daarom grote vraagtekens bij de Almelose markten. Op de oproep wordt zeer wisselend gereageerd. Voorstanders schrijven dat grote mensenmassa’s in elk geval tot 1 juni voorkomen moeten worden. 

Tegenstanders zijn er ook. Zo wijzen enkele marktkooplieden erop dat er de laatste edities al flink wat voorzorgsmaatregelen waren genomen om bezoekers genoeg ruimte te bieden om afstand te houden. Marktkramen werden daarvoor wat verder uit elkaar geplaatst. 

Beter naar markt dan winkel

De critici van het voorstel wijzen ook op uitspraken van een viroloog in een Belgische krant. Volgens de wetenschapper zou een bezoekje aan een supermarkt meer risico’s met zich meebrengen dan een rondje over een ruime markt in de buitenlucht.