Volledig scherm
Dit bord hangt op verschillende plekken in de binnenstad. Niet alle automobilisten houden zich daaraan. © Wiki

Plan PVV voor slot op stadshart strandt: centrum Almelo blijft deels open voor auto’s

ALMELO - Geen elektrische paaltjes, geen reusachtige plantenbakken op wieltjes en niet nog meer camera’s. Straten als de Schuttenstraat, Koornmarkt en delen van de Grotestraat blijven ondanks PVV-wensen voor een slot op de Almelose stadspoort gewoon toegankelijk. 

De Partij voor de Vrijheid diende dinsdagavond een voorstel in om onderzoek te doen naar meer veiligheidsmaatregelen in de Almelose binnenstad. Zo wilde de fractie onder meer dat enkele straten in het centrum afgesloten worden voor auto’s. „Zodat bezoekers veilig rond kunnen lopen in de stad”, zei PVV’er Joey Tijhof. „En we gevaarlijke situaties en schade door auto’s in de toekomst kunnen voorkomen.”

Tijhof verwees naar een gebeurtenis op 20 januari dit jaar. Die avond scheurde een Enschedeër met 120 kilometer per uur op de teller door de stad tijdens een vluchtpoging. „Tegelijkertijd krijgen we ook klachten uit de Schuttenstraat, waar paaltjes omver zijn gereden en muren zijn beschadigd door autoverkeer. Het is goed om die voorvallen nu mee te nemen in een verkeersplan voor de binnenstad en niet te wachten tot het een keer echt misgaat.” De aanpak van de veiligheid is volgens Tijhof nu praktisch, omdat de gemeente toch al druk bezig is met grootschalige veranderingen in het centrum.

Niet meer discussie

De PVV kreeg vooral de linkse fracties mee. Zo juichten Bert Hümmels van Leefbaar Almelo en Alfer Ekizkuyu van GroenLinks mee, omdat zij het liefst alle auto’s uit het centrum zien verdwijnen. „Minder fijnstof en minder gezondheidsrisico’s”, meende Ekizkuyu. 

De meerderheid van de raad en verantwoordelijk wethouder Jan Martin van Rees reageerden echter een stuk koeler. „Met deze motie reageert de PVV puur en alleen op één incident, namelijk de gebeurtenis van 20 januari. We moeten niet direct regels willen stellen, als er één keer iets misgaat. We kunnen niet alles dicht timmeren”, sprak Van Rees. Uğur Çete van Lijst Çete zei dat er de laatste jaren juist al uitgebreid gediscussieerd is om het centrum juist wat meer open te stellen voor verschillende soorten verkeer. „Dat moeten we niet opnieuw gaan doen.” Waarna Martijn Makkinga van VVD aangaf dat het centrum best nog wat meer open kan voor verkeer. „Bezoekers willen nou eenmaal kunnen parkeren voor de winkel. Dat mag van ons.”

Schuttenstraat

Dat de deels voor auto's toegankelijke Schuttenstraat een stuk veiliger kan, onderschreven meerdere politici wel. „Maar is dit niet meer een kwestie van betere handhaving?”, vroeg Jeroen Wiertz van D66 zich af. Camera’s hangen er immers al. „Hoewel camera’s niet per se betekenen dat een verkeerssituatie direct veiliger wordt.” 

Het voorstel haalde het uiteindelijk niet, maar de PVV kreeg wel de toezegging van de wethouder dat de zorgen over de verkeersveiligheid meegaan in de verdere uitwerking van het centrumplan.