Volledig scherm
Het probleem komt vooral door illegaal knalvuurwerk, zoals deze Cobra 6. © DG

Poll Tubantia wijst uit: discussie over vuurwerk splijt Almelo

ALMELO - Moet er nou één geweldige vuurwerkshow in Almelo komen of moeten we met z’n allen lekker zelf kunnen blijven knallen? Almelo weet het niet zo goed. Inwoners twijfelen sterk tussen twee uitersten, blijkt uit de uitslag van de poll op de website van Tubantia. 

Meer dan duizend mensen stemden de afgelopen week op de poll. 40 procent van de deelnemers gaat voor het behoud van de traditie. Gewoon zelf vuurwerk afsteken, geen verbod en geen centraal geregelde vuurwerkshow. Toch denkt een meerderheid van 60 procent van de stemmers daar totaal anders over. 

38 procent van de mensen ziet wel brood in zo’n grote vuurwerkshow op een centraal punt in de stad. Het andere deel (22 procent) voelt juist wat voor een volledig vuurwerkloze viering van oud en nieuw. Zij kiezen voor de drone-show met lichteffecten. 

Landelijk verbod

Wat er uiteindelijk gaat gebeuren, hangt in eerste instantie af van wat de Nederlandse regering wil. Komt er een landelijk vuurwerkverbod of niet? Worden de regels strenger? Allemaal vragen die invloed hebben op wat de gemeente Almelo doet. Vorige week werd duidelijk dat de gemeenteraad van Almelo wel voorstander is van een vuurwerkverbod of strengere regelgeving. Die mening gaat ook per brief naar Den Haag.

De gemeente buigt zich nu over de gevolgen van dat stemgedrag. Zo wil Almelo wel onderzoeken of zo’n vuurwerk- of drone-show mogelijk is, als er een verbod komt. De drone-shows zijn tegenwoordig vooral populair in landen als Singapore en China.

Lokaal verbieden

Als er geen landelijk verbod komt, kan de gemeente het vuurwerk ook nog zelf uitbannen. Daarvoor koos Rotterdam onlangs. In die stad wordt de lokale APV aangepast om de gemeente als geheel tot vuurwerkvrije zone te verklaren.