In Almelo loopt de hoogspanningsmast nu nog dwars door woonwijk Nijrees.
Volledig scherm
In Almelo loopt de hoogspanningsmast nu nog dwars door woonwijk Nijrees. © Lenneke Lingmont

‘Provincie moet ondergronds leggen hoogspanning in Almelo en Enschede volledig betalen’

ALMELO - Om de financieel armlastige gemeenten te sparen, moet de provincie Overijssel voor het ondergronds leggen van hoogspanningskabels in Almelo en Enschede ook de gemeentelijke bijdrage betalen. Dat vinden GroenLinks en SP in Provinciale Staten. Ze komen woensdag met een voorstel daarvoor.

Almelo en Enschede hebben al lang de wens om hoogspanningskabels die door woonwijken lopen ondergronds te leggen. Maar daar hangt een fors prijskaartje aan. In Almelo gaat het om 3 kilometer kabel voor 9,6 miljoen euro, in Enschede om 1,2 kilometer voor 7,9 miljoen euro. 

Armlastige gemeenten ontzien

Het rijk betaalt het overgrote deel (80 procent) en de provincie Overijssel wil ook 3,3 miljoen euro uittrekken voor de kabels in Almelo, Enschede, Raalte en Deventer. Maar SP en GroenLinks stellen nu voor om in totaal 6,6 miljoen euro uit de provinciale spaarpot te halen om de gemeenten te ontzien. Gemeenten staan financieel onder druk en daarom willen de partijen liever dat de provincie, die meer vet op de botten heeft, ook de gemeentelijke bijdrage ophoest.

SP en GroenLinks dienen woensdag tijdens de Provinciale Statenvergadering een amendement in met dit voorstel. Het zou Almelo 1,9 miljoen euro besparen en Enschede 1,1 miljoen euro.