Volledig scherm
De grote woningen in de wijk Noordoost. © Lenneke Lingmont

Raad Almelo wil snel debat over kavelverkleining Noordoost

ALMELO - Meerdere gemeenteraadsleden uit de Almelose gemeenteraad hebben dinsdagavond opgeroepen tot een debatavond over de plannen van het college voor de wijk Almelo Noordoost. 

Het lokale bestuur wil daar de grote kavels verkleinen om de bouw van twee-onder-één-kappers en kleinere woningen mogelijk te maken. Dat is tegen het zere been van een groot aantal bewoners. Tot voor kort lag er een duidelijke visie voor Noordoost op de plank, waarin de gemeente dubbeldik onderstreept dat Noordoost vooral een parkachtige wijk moet blijven. Een groene, landelijke woonomgeving met louter grote kavels en weidse vergezichten. 

Buurtbewoners stuurden daarover onlangs al een gepeperde brief naar de gemeente Almelo. De mensen voelen zich gepasseerd, zei woordvoerster Ineke Slee dinsdagavond nog maar eens. „Het is alsof je een leren bank hebt gekocht en drie houten krukjes geleverd krijgt.” Als de 26 grote kavels in 68 bouwgronden worden opgedeeld, vrezen de wijkbewoners dat Noordoost straks verandert in een normale stadswijk, met te krappe straatjes en weinig parkeerruimte. „Daar hebben wij niet voor gekozen. Wij hebben bewust gekozen voor ruime kavels. Daar is ook altijd reclame voor gemaakt. Deze verandering getuigt nogal van een onbetrouwbare overheid.” 

Slee wees erop dat er in 2009 nog een vergelijkbaar plan om kavels te verkleinen door het college van tafel is geveegd. „Toen hield de gemeente vast aan de visie voor Noordoost. Ook vanwege de angst voor schadeclaims van bewoners.”

Vragen vanuit raad

Eerder stelde de partij Lokaal Almelo Samen (LAS) al schriftelijke vragen over de herverkaveling. Woensdag kwam daar ook een pakket vragen van de VVD en het CDA bij. Reden genoeg volgens onder meer Gijs Stork (LAS), Patricia Pol (Forum voor Rechts) en Wouter Teeuw (ChristenUnie) om het onderwerp te agenderen voor een apart politiek beraad. De gemeenteraad moet sowieso nog over het vraagstuk praten, omdat voor de kavelverkleining een bestemmingsplanwijziging nodig is. 

Wanneer het gesprek over de herverkaveling verdergaat, is nog niet bekend.  

  1. Alarmfase 1: weer ligt er een psychiatrisch patiënt in het Almelose water
    PREMIUM

    Alarmfase 1: weer ligt er een psychia­trisch patiënt in het Almelose water

    ALMELO - Alarmfase 1 woensdagmorgen aan de Haven Noordzijde in Almelo: persoon te water. Hulpdiensten zijn snel en massaal ter plaatse. De onfortuinlijke vrouw is dan al door omstanders op de kade geholpen. Het blijkt, niet voor de eerste keer, te gaan om een cliënt van Dimence, de nabijgelegen instelling voor geestelijke gezondheidszorg in het Westerdok. Vijf vragen over de incidenten aan Dimence-woordvoerster Rita Kamphuis.