Volledig scherm
De oude Kolkschool. © Alfons Huiskes

Raadsleden boos: ‘Ook publiek moet zich kunnen uitspreken over Kolkschool en Almelo Noordoost’

ALMELO - Er komt nog een bijeenkomst over de Kolkschool en de kavelverkoop in Almelo Noord-Oost. PvdA-raadslid Jorien Geerdink sprak dinsdag haar ontevredenheid uit, omdat die avond alleen de raad en niet het publiek mocht inspreken.  

De gemeenteraad en het college spraken dinsdagavond over het onderzoek dat adviesbureau KPMG naar de verkoopprocedure van de Kolkschool en de kavelverkoop in de nieuwbouwwijk Almelo Noordoost heeft gedaan. In dat onderzoek concludeert het bureau dat het vastgoedbeleid beter kan in Almelo, maar dat er in de afgelopen jaren geen grote fouten zijn gemaakt. 

Die e-mail

Dat KPMG de gemeentelijke e-mail naar projectontwikkelaar Kloos 2 niet afstrafte, verbaasde enkele raadsleden. In de e-mail noemde een ambtenaar de biedprijs van de Werkgroep Kolkschool, omdat de werkgroep de gymzaal in de plannen had meegenomen. Kloos 2 had dat in eerste instantie niet gedaan en kon door de informatie uit de e-mail van de ambtenaar zijn bieding aanpassen. Oneerlijk volgens de werkgroep. 

KPMG omschreef deze mail echter als een methode om een gelijk speelveld tussen de geïnteresseerde partijen te creëren. 

Vaag

Onder meer Sebastiaan Stöteler (PVV) en Bert Hümmels (Leefbaar Almelo) noemden het onderzoeksrapport vaag. Een omschrijving die overeenkomt met wat Paco Plumtrek van de resultaten vindt. Het podium is één van de huidige gebruikers en wil op de locatie blijven. Onlangs stuurden betrokkenen twee brieven naar de gemeente met daarin allerlei twijfels rond de uitkomst van het KPMG-onderzoek. 

Verantwoordelijk wethouder Alex Langius ging dinsdag niet in op de vragen van Paco Plumtrek, omdat alleen raadsleden vragen mochten stellen. 

Nog meer vertraging

De kans is groot dat Langius binnenkort alsnog antwoorden moet geven op die vragen, want verschillende politici drongen aan op een vervolg, waarin insprekers uit het publiek wel de ruimte krijgen. De kans is groot dat de verkoopprocedure van de Kolkschool daardoor nog meer vertraging oploopt. 

Daarover lieten de bestuurders dinsdagavond weinig los, omdat ze eerst het KPMG-onderzoek willen afhandelen, voor ze besluiten om de verkoop aan Kloos 2 wel of niet doorgaat.