Volledig scherm
De gemeenteraad van Almelo in de huidige samenstelling © Henk Bouwhuis

Raadsvergadering Almelo abrupt gestopt, driekwart raadsleden verlaat de zaal

ALMELO - Een raadsvergadering in Almelo is gisteravond abrupt gestopt. Driekwart van de raadsleden verliet verontwaardigd de zaal en wilde niet verder discussiëren. 

Dat gebeurde om half twaalf, tijdens een discussie over een motie, waarin Almelo werd opgeroepen om slachtoffers van de aardbeving op Ambon financieel te steunen. Tijdens het debat lagen burgemeester Arjen Gerritsen en raadslid Bert Hümmels van Leefbaar Almelo, de indiener van de motie, met elkaar in de clinch. Gerritsen wees er op dat gemeenteraad destijds zelf heeft beslist dat alleen bij rampen waarvoor giro 555 wordt geopend, er geld beschikbaar komt. Een discussie vol verwijten volgde. Met zichtbare irritaties.

Golf van verontwaardiging

Volledig scherm
Harry de Olde, raadslid van de Partij Vrij Almelo © Carlo ter Ellen DTCT

PVA-raadslid Harry de Olde riep op te gaan stemmen over de motie. „Dan zal blijken welke raadsleden solidair zijn met de mensen op Ambon”. Dat leidde tot een golf van verontwaardiging in de raadszaal. Waarna het leeuwendeel van raadsleden opstapte, om niet meer terug te komen.

Een verbijsterde voorzitter Irene ten Seldam, die bij dit agendapunt de hamer van burgemeester Gerritsen had over genomen, raadpleegde de reglementen en kon niet anders dan de vergadering beëindigen. „Er is geen quorum (de helft van de raad plus een, red) meer aanwezig. Dus moeten we stoppen. Volgende week gaan we verder waar we gebleven zijn.”

Verbolgen

Burgemeester Gerritsen toonde zich zeer verbolgen de gang van zaken. „De gemeenteraad mag bij zichzelf te rade gaan over hoe deze gemeente bestuurd moet worden. Want er gaan dingen niet goed.”

VVD-raadslid Jemy Pauwels was een van de eerste raadsleden die zijn zetel verliet. Nadien gaf hij aan waarom. „Met zijn opmerking heeft De Olde een grens overschreden. Zo'n insinuatie legt een bom onder de manier waarop we als raad moeten samenwerken. Je kunt individuele raadsleden niet op zo’n manier bespelen. Dan kom je niet tot zuivere en waardevrije besluitvorming.”

Excuses

De Olde liet blijken dat hij spijt heeft van zijn opmerking. „Dit heb ik niet bedoeld. Ik zal excuses aanbieden.”

De motie over steun aan Ambon ligt gevoelig. Twee weken geleden werd de raadvergadering bij hetzelfde agendapunt geschorst. Omdat mensen op de publieke tribune zich roerden. Dat gebeurde deze keer niet.

Volledig scherm
lijsttrekker Bert Hummels van Leefbaar Almelo © Annina Romita