Raadszaal Almelo (archieffoto)
Volledig scherm
Raadszaal Almelo (archieffoto) © Carlo ter Ellen DTCT

Raadsvergadering Almelo stilgelegd vanwege protest Molukkers

ALMELO - De begrotingsraadsvergadering in Almelo is donderdagavond enige tijd stilgelegd, vanwege protesten van aanwezigen uit de Molukse gemeenschap. 

De Molukkers lieten van zich horen na behandeling van een voorstel voor de gemeente Almelo om Ambon financieel te ondersteunen in de nasleep van de aardbevingen.

Burgemeester Arjen Gerritsen raadde het voorstel af, omdat de gemeente doorgaans alleen geld bijdraagt bij landelijke acties van bijvoorbeeld Giro 555. Hij zei wel dat de gemeenteraad anders kan beslissen en toch geld kan toezeggen. Een groep raadsleden hoopt op een bijdrage van één euro per Almeloër. 

Licht tumult

Na de woorden van Gerritsen brak er licht tumult uit op de publieke tribune, waar mensen uit de Molukse gemeenschap aanwezig waren. Voorzitter Yvonne Bijenhof besloot de vergadering toen stil te leggen. Aanwezigen riepen onder meer dat er bij rampen elders in de wereld wel altijd in de buidel wordt getast. 

„Het was meer de toon die de muziek maakt”, zegt Lucas Alfons van de Molukse gemeenschap in een reactie. „Gerritsen zei op zakelijke toon dat de gemeente normaal gesproken dat soort bijdragen niet schenkt en dat klonk heel sterk als een afwijzing. Dat schoot ons in het verkeerde keelgat. Er is namelijk toch al vrij weinig aandacht in de Nederlandse media voor deze catastrofe.”

De rust keerde na een minuut of tien weer terug en de vergadering ging verder. De raad besliste na de schorsing uiteindelijk niet te stemmen over het voorstel op dit moment. Dat was voor raadlid en mede-initiatiefnemer Bert Hümmels reden om de raadszaal te verlaten. „Op deze manier kan ik mijn werk als raadslid niet uitvoeren.” Hij keerde later wel weer terug.

De aardbeving bij Ambon.
Volledig scherm
De aardbeving bij Ambon.
  1. Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’
    PREMIUM

    Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’

    ALMELO/BORNE/ENTER – Autobedrijf AutoVen is uitgelopen op een fiasco. De zaak aan de Twentelaan in Almelo is al na vier maanden gesloten. Rudy en Harriëtte van de Ven zijn naar eigen zeggen met de verkeerde mensen in zee gegaan. Die personen betichten op hun beurt het autobedrijf van allerlei duistere zaakjes. De politie heeft het in onderzoek en kwam deze vrijdag bij het Enterse bedrijf van Van de Ven in actie wegens een bedreiging.