Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Soweco aan de Plesmanweg © Henk Bouwhuis

Rechtszaak ondernemingsraad Soweco versus bestuur dient op 8 januari

ALMELO  - De rechtszaak die de ondernemingsraad (or) van Soweco heeft aangespannen tegen het bestuur van de sociale werkvoorziening dient op 8 januari bij de rechtbank in Almelo. Volgens de or handelt het bestuur in strijd met de Wet op de Ondernemingsraad.

Het dagelijks bestuur wil stoppen met Soweco, waar ongeveer 1150 mensen ‘beschut werken’. De zes deelnemende gemeenten - Almelo, Rijssen-Holten, Hellendoorn, Wierden, Twenterand en Tubbergen - denken dat ze op eigen houtje de sociale werkvoorziening efficiënter kunnen organiseren. Voor de ondernemingsraad van Soweco, directie en raad van commissarissen, die zich alle gepasseerd voelen door het bestuur, is het een doemscenario. Gesteund door vakbond FNV Overheid verzet de or zich tot het uiterste.

Na allerlei acties is de ondernemingsraad naar de kantonrechter gestapt. Volgens de or handelt het bestuur in de strijd met de Wet op de ondernemingsraad, doordat de or op geen enkele wijze betrokken zou zijn bij twee onderzoeken naar de toekomst van Soweco. „In de voorbije maanden hebben we het bestuur herhaaldelijk gevraagd met ons in gesprek te gaan, om tot afspraken te komen over de wettelijke positie van de or in dit traject. Helaas geeft het bestuur de or tot op heden geen formele positie”, zegt or-woordvoerder Miriam Doeschot.

Via de rechter wordt nu geprobeerd alsnog een adviesrol af te dwingen. „Het gaat hier om de toekomst van een heel grote groep, veelal kwetsbare, mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Als or is het onze verantwoordelijkheid en plicht voor hen en onze rechten op te komen. Dat begint met het volgen van de juiste procedures en het feit de or te respecteren in zijn positie”, redeneert Doeschot.