Rolstoelbus maakt leven voor Eva (6) uit Almelo zoveel makkelijker

VideoALMELO - Het ronkende gevaarte staat bijna pal voor de deur. Een gloednieuwe rolstoelbus. Speciaal voor Eva Dijkman (6). Ouders Jelle en Charissa Dijkman kunnen hun geluk niet op. Dat de wagen er staat, is vooral te danken aan talloze gulle gevers. Bekenden en onbekenden brengen samen de benodigde 25.000 euro bij elkaar. 

Dat doel wordt eind 2018 al bereikt. Via internet stromen de donaties een half jaar lang binnen. Ondernemers uit de Kop van Zuid zetten collectebussen neer en halen bijna 1.000 euro op. Familie, vrienden en complete onbekenden doen de rest. 

Dat de rolstoelbus er nu pas is, is vooral een technisch verhaal. „Ze maken zo’n bus immers helemaal op maat voor ons gezin en met name voor Eva. Dat kost tijd”, weet moeder Charissa. Haar zesjarige dochter is zwaar gehandicapt. Ze kan niet lopen, praten of zelfstandig eten. De hele dag heeft ze zorg nodig. 

Vrijheid

Met de rolstoelbus hopen haar ouders Eva meer vrijheid te geven. „In het verleden gingen we ook wel op vakantie, maar dat was behelpen en we moesten meestal een beroep doen op mijn ouders”, geeft Jelle aan. „Nu rijden we haar zo naar binnen en gaan we op pad. We zijn dan ook van plan om komende zomer een mooi reisje naar Oostenrijk te maken.”

Dochter Eva vindt het alvast geweldig. „Toen we de bus ophaalden, was ze getuige haar bewegingen helemaal door het dolle heen. Ze is er heel blij mee.” In de toekomst kan ze die gebaren waarschijnlijk ook zelf in woorden omzetten. De volgende stap is een spraakcomputer op haar rolstoel, waar ze op school al gebruik van maakt. „We zijn hier ontzettend mee geholpen. We zijn iedereen dankbaar voor de hulp.”

Volledig scherm
Eva heeft haar eigen rolstoelbus © Annina Romita